[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Ion Sula: Am devenit membru al PLDM din dorința de a contribui la dezvoltarea țării noastre
27 Septembrie

În cadrul unui interviu acordat portalului CURENTUL, Ion Sula, Director general a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), a vorbit despre activitatea pe care o desfășoară ANSA , despre problemele RM din cauza embargoului, dar și despre activitatea pe care o desfășoară în calitate de membru al PDLM.

C: Dle. Sula, ați renunțat la funcția de viceministru al agriculturii pentru cea de director al ANSA. Nu regretați?

I.S.: Nu regret. Am primit mandatul de Director General al ANSA de la echipa politică din care fac parte, ca pe o provocare și o mare responsabilitate pe care mi-am asumat-o, inclusiv în parcursul european al Republicii Moldova.

C: Ce ați reușit să faceți din momentul în care ați ocupat această funcție?

I.S.: Cea mai mare realizare este că am consolidat echipa și o consolidăm în continuare, pentru că avem un număr mare de angajați, 1470 de persoane pe tot teritoriul Republicii Moldova, am început o colaborare foarte strânsă cu partenerii noștri internaționali, cu donatorii, inclusiv cu Banca Mondială, cu Comisia Europeană, cu FAO pentru a beneficia de experiența și suportul lor atât tehnic, cât și informațional.

C: În ultima perioadă, producătorii de fructe și legume se confruntă cu anumite probleme din cauza embargoului. Cum îi ajută ANSA?

I.S.: Împreună cu colegii de la agenție am informat exportatorii despre noile cerințe de export de fructe și legume către România și alte statele din UE începând cu 1 august 2014, totodată am simplificat procedurile de stabilire a inofensivității și a cerințelor fitosanitare față de produsele vegetale. Această simplificare reduce numărul de probe prelevate necesare pentru investigațiile de laborator la certificarea loturilor de fructe și legume destinate atât pentru export, cât și pentru necesitățile pieței interne. De asemenea, se pune în aplicare Sistemul Informațional Integrat Vamal Asycuda World – Modulul MULTI AGENCY, care va fi utilizat pentru testare, de către subdiviziunile Serviciului Vamal și subdiviziunile teritoriale ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor în procesul plasării mărfurilor sub regim vamal de export. Plasarea sub regim vamal de export a mărfurilor supuse controlului sanitar veterinar și supravegherii fitosanitare se va efectua, cu implicarea obligatorie a structurilor teritoriale ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor în raza de activitate a căreia se află expeditorul mărfurilor.

A fost stabilită atît posibilitatea transmiterii rapoartelor de încercări în formă electronică, cât și prestarea serviciilor de curierat pentru transportarea mostrelor de laborator la destinație din contul laboratorului, cum ar fi,  de exemplu,  probele pentru investigații la cerințele fitosanitare. A fost stabilit un mecanism de conlucrare cu Centru de Carantină care îşi asumă responsabilitatea în asigurarea curieratului pentru mostre. Deja nu mai este necesar ca agentul economic să transmită mostra personal. Suntem în proces de avizare a Legii 228 din 23.09.2010 ” Cu privire la protecţia plantelor şi carantină fitosanitară”. Scopul este reducerea numărului de acte depuse şi anume factura fiscală să fie exclusă dat fiind faptul că originea deja o putem urmări în baza Înregistrării Operatorilor.

La fel se propune de a se exclude contractul şi certificatul de utilizare a produselor de uz fitosanitar și fertilizanţi, iar informaţia dată să fie prezentată la subdiviziunile teritoriale în dosarele tehnice.

Se duc negocieri pentru crearea unui portal (soft) de conexiune între ANSA şi beneficiarii de serviciu. Totodată, agentul economic va avea posibilitatea de a depune cererea pentru obţinerea certificatului fitosanitar on-line.

C: La modul practic, unde se exportă fructele și legumele noastre? Calitate acestora, permite cucerirea piețelor europene?

I.S.:

Tabel nr. Exportul de fructe august 2014 (ANSA)

№ o/d Denumirea țării Prune mere persici struguri
tone/auto tone/auto tone/auto tone/auto
1. Romania 77 19 418
2. Bielorusia 3252 5736 356 1188
3. Kazahstan 36 991 57 36
4. Ucraina 225 2259 53 115
5. Federația Rusa 2809
6. Letonia 20
7. Lituania 19
8. Serbia 120

 

Export de fructe si legume in perioada iunie-august 2014 (Serviciul Vamal Chișinău)

CARTOFI NOI IN STARE PROASPATA TONA 2430,026
TOMATE IN STARE PROASPATA-Roada 2014 TONA 1718,403
CIAPA IN STARE PROASPATA (roada 2014) TONA 153,485
USTUROI   SORT” IZUMRUD” ANUL ROADEI  2014 TONA 10,230
VARZA ALBA IN STARE PROASPATA-ROADA 2014 TONA 31,022
MORCOVI IN STARE PROASPATA TONA 8,500
SFECLA ROSIE  DE MASA IN STARE PROASPATA TONA 21,000
CASTRAVETI PROASPETI „MIRABELLE” TONA 11,500
MAZARE VERDE CONGELATA RAPID TONA 808,490
PORUMB DULCE CONGELAT TONA 1294,197
CASTRAVETI IN SARAMURA,CONSERVATI PROVIZORI TONA 220,342
LEGUME USCATE. CASTRAVETI MURATI,TAIATI SI TONA 6,262
MAZARE USCATA TONA 1921,050
NUCI COMUNE VERZI IN COAJA, PROASPETE TONA 59,200
NUCI COMUNE DECOJITE TONA 658,757
FRUCTE DE CASTANE  – 80 saci/3560kg TONA 3,560
STRUGURI DE MASA IN STARE PROASPATA TONA 4785,793
PEPENI VERZI PROSAPETI (roada 2014) „BONUS” TONA 21,600
MERE IN STARE PROASPATA :SOI „PRIMA” TONA 17742,494
PERE IN STARE PROASPATA,SOIUL”VILIEMS” TONA 7,775
CAISE PROASPETE „CRASNOSCIOKII”-(roada 2014) TONA 2129,116
VISINA IN STARE PROASPATA, SORT: „OBLACINSC” TONA 3582,359
PIERSICI PROASPETI. „REDHAVEN” 18800 KG TONA 1246,899
PRUNE IN STARE PROASPATA: STENLI-Roada 2014 TONA 7658,956
CAPSUNE PROASPETE 100 LAZI LEMN AMPLASATE P TONA 94,250
MURE PROASPETE, denumire botanica-Rubus cae TONA 189,942
FRUCTE DE CORN PROASPETE ,RECOLTA ANULUI 2014 TONA 24,500
ZMEURA CONGELATA TONA 22,430
CIRESE  CONSERVATE PROVIZORIU IN SOLUTIE SO TONA 105,160
FRUCTE USCATE -PRUNE-14000 KG. V/F-53200.00 TONA 15,200
MERE USCATE TAIATE 97 CUT.X14KG V.F.7876.40 TONA 1,358
FRUCTE USCATE: FRUCTE DE PADUCEL-27SA-800KG TONA 62,410
AL 47046,266

C: La ce etapă sunt negocierile cu Federația Rusă în privința deblocării exporturilor?

I.S.: Instituția pe care o conduc,  și personal suntem deschiși pentru colaborare inter-instituțională corectă și echitabilă cu autoritățile din Federația Rusă.

C:Decizia de a introduce acest embargou a fost una argumentată, sau totuși una politică?

I.S.:  Decizia de a impune embargou este generată de interese geopolitice, însă consider că situația aceasta poate fi transformată totuși prin mobilizare exemplară atât din partea producătorilor, cât și a statului, într-o „oportunitate” pentru aceștia „de a deveni mai competitivi și mai independenți”.

C: Care sunt pierderile înregistrate până la momentul actual?

I.S.: Este evident că pe termen scurt și mediu, impactul embargourilor rusești asupra economiei naționale va fi resimțit destul de dureros. Estimări în cifre nu avem la moment, fiind creat un grup de lucru special de către primul-ministru Leancă în acest sens.

C: Apropo cum putem fi siguri că procurând legume și fructe din piețele din capitală aceste nu conțin substanțe toxice?

I.S.: Amplasarea fructelor și legumelor pe piețele de desfacere ale Republicii Moldova, conform legislației în vigoare se efectuează în baza prezenței certificatului de inofensivitate atât pentru produse de proveniență autohtonă cât și de import. Respectarea acestor cerințe este atribuită administrațiilor piețelor, iar controlul respectării – Subunităților teritoriale ANSA. Consumatorul are dreptul să solicite informații despre inofensivitatea produselor comercializate atât de la vânzător, cât și de la administrația piețelor. Responsabilitatea de inofensivitate a produselor comercializate aparține producătorului, care trebuie să dețină documente confirmative de inofensivitate, în cazul de față, certificatul de inofensivitate. ANSA ca instituție competentă în domeniul siguranței alimentelor, monitorizează siguranța alimentelor de origine vegetală prin intermediul programelor de stat la capitolul inofensivitate (reziduuri de pesticide, micotoxine, metale grele, radiații și alți contaminanți). Aceste programe includ prelevări de probe conform riscurilor posibile și efectuarea investigațiilor corespunzătoare. Se poate menționa, că producția de origine vegetală din republică nu prezintă riscuri majore la indicii de inofensivitate (reziduuri de pesticide, metale grele etc.). Aceasta este confirmată prin teste de laborator efectuate atât de laboratoarele naționale, cât și de cele europene.

C: Cum efectuați aceste verificări ? Cât de des?

I.S.: Conform legislației în vigoare (HG 955) prestarea locului de comerț în piețe agroalimentare de către Administrația pieții să fie strict în baza bonului de expertiză sanitar-veterinară, eliberat de către laboratorul din piața respectivă. Acest bon permanent trebuie să fie la loc de comerț, vizibil pentru cumpărător și care pentru ultimul garantează calitatea și inofensivitatea produsului comercializat. Produse de origine vegetală se recepționează în piața în baza certificatului de inofensivitate, se supun expertizei sanitar-veterinare, care include examen organoleptic, investigații la nitrați și examen radiologic (după caz) folosind metodele expres, și după aceasta se eliberează bon de expertiză sanitar-veterinară. Certificat de inofensivitate se eliberează de către direcțiile raionale/municipale (teritoriu de unde provine marfa) după verificare fitosanitară a producătorului (care substanțe au fost folosite la prelucrarea plantelor) prelevării probelor de produs și examinarea acestora într-un laborator acreditat (nitrați, reziduri de pesticide, metale grele etc.).

Conform Programului Național de Monitorizare până la momentul de față a fost efectuat următorul volum de investigații:

ü     Micotoxine – 3000

ü     Metale grele -1000

ü     Reziduuri de pesticide – 350

ü     Nivelul de radiații – 750

ü     Aditivi -700 și altele.

Au fost determinate 16 neconformități ceea ce reprezintă o pondere neesențială (0,2%), dintre care 3 depășiri de LMA la reziduuri de pesticide (carbendazim) în urma nerespectării regulilor de aplicare a pesticidelor și 13 ce țin de calitate. De asemenea, au fost efectuate investigații multireziduale (320 de substanțe active) la un laborator din Italia, la 13 probe din cele mai solicitate fructe și legume atât din import cât și autohtone, fără  depistări de depășiri de LMA.

C: Sunteți membru al PLDM. Cum ați ajuns în acest partid?

I.S.: Da, am devenit membru al Partidului Liberal Democrat din Moldova în anul 2008. Fiind fondatorul ONG-ului „Rusticum”, am decis să ader la Organizația Locala a PLDM din satul de baștină, s.Costești, r.  Ialoveni din dorința de a contribui la dezvoltarea  țării noastre, precum și la modernizarea infrastructurii acesteia, alături de o echipa puternică, așa cum este echipa Partidului Liberal Democrat din Moldova.

C: Ce veți face în campania electorală pentru alegerile din 30 noiembrie 2014?

I.S.:Deja de jumătate de an sunt implicat în campania de informare privind avantajele cursului european de dezvoltare. Vreau să vă spun că discuțiile cu oamenii simpli din satele Moldovei noastre mă încarcă cu energie și îmi dau o satisfacție deosebită. Sunt sigur că aceste vizite și dialoguri se vor înteți în perioada imediat următoare,  și sunt foarte deschis spre o comunicare față în față cu alegătorul.

C: Unde vă vedeți după alegeri?

I.S.: În funcția de Director General al ANSA am inițiat un șir de proiecte pe care mi le propun spre realizare de comun cu echipa agenției. Vom face tot posibilul pentru a demonstra alegătorului că trebuie să avem o continuitate  în aceste proiecte și inițiative.

Autor: Tatiana Cocerva

Inapoi la arhiva noutaților