După doi ani de pauză, mâine Comisia comună pentru integrare europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova şi Parlamentul României îşi reia activitatea în frunte cu noul co-preşedinte ales, deputatul George Mocanu. În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, George Mocanu, care este şi absolvent al Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi şi care, în perioada studenţiei, a fost şi Preşedinte al Asociaţiei Tinerilor Basarabeni din România, a oferit mai multe detalii la această temă.
T: Mâine, după o pauză de circa doi ani, îşi va relua activitatea Comisia comună pentru integrare europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României, co-preşedinte al căreia ați fost ales recent. Prin ce se explică această pauză îndelungată?
G.M.: Într-adevăr, ultima ședință a Comisiei comune a avut loc în iunie 2014. Între timp au avut loc alegeri parlamentare în Moldova, apoi alegeri locale în Moldova și, recent, în România. De asemenea, turbulențele politice din Moldova au fost un impediment în revenirea la normalitate. Până acum o lună, Comisia din partea Republicii Moldova nu avea nici președinte, nici membri votați. Acum suntem în componență deplină și reluăm pe agendă toate subiectele de actualitate dintre România și Republica Moldova. Între timp comunicarea a continuat, doar că nu într-un cadru formalizat.
T: Ce subiecte vor figura pe ordinea de zi a discuţiilor?
G.M.: Deoarece mecanismul legal de transfer a primei tranșe din suportul financiar oferit de Guvernul României este deja asigurat, urmează să prezentăm pașii întreprinși de Republica Moldova pentru realizarea condițiilor necesare transferului. Mă refer, în primul rând, la prioritatea strategică de implementare a Acordului de Asociere, dar și la celelalte condiții.
Totodată, pe agenda avem incluse subiecte care țin de securitatea energetică și informațională a Republicii Moldova, de oportunitățile de afaceri pentru business-ul de pe ambele maluri ale Prutului, de preluarea bunelor practici în domeniul reformării sistemului de justiție, dar şi subiecte legate de domeniul educației și tineret.
T: Se vor discuta şi problemele apărute în ceea ce ţine de redobândirea cetăţeniei române de către locuitorii Republicii Moldova?
G.M.: În cadrul ședinței comune, urmează să discutăm atât subiectele de bază, tradiționale, dar și temele fierbinți, de actualitate. Vom aborda și problema cetățenilor cu pașapoarte românești expirate care au fost recent anunțați că nu mai au cetățenie română pentru că și-au perfectat certificatul de naștere și pașaportul în baza actelor românești ale părinților, fiind minori. E un subiect important și sper să găsim o soluție într-un timp cât mai scurt.
T: Se planifică semnarea unor documente la finalul şedinţei Comisiei?
G.M.: La final urmează să semnăm Declarația Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României, dar cred că mult mai importanți sunt pașii pe care îi facem și îi vom face pentru implementarea agendei bilaterale. La baza declarațiilor politice trebuie să stea acțiuni concrete așteptate de cetățeni.
T: În general, cum calificaţi relaţiile moldo-române la momentul actual?
G.M.: În ultimii ani, cred că s-a reușit mai mult ca niciodată să avansăm într-o serie de domenii strategice. Relația de prietenie cu România este una firească, sinceră, având în vedere aspirațiile comune, dar și legăturile istorice, culturale, lingvistice. Schimbarea de abordare prin realizarea în comun a acțiunilor concrete benefice pentru cetățeni a luat locul declarațiilor politice. Reconstrucția a peste 800 de grădinițe, operaționalizarea SMURD-ului pentru Republica Moldova, dezvoltarea proiectelor de interconectare energetică, creșterea numărului de burse pentru studenții din Moldova, suportul oferit de Guvernul României pentru susținerea păturilor social-vulnerabile din RM – sunt doar câteva dintre sutele de acțiuni prin care România este alături de cetățenii Republicii Moldova.
T: Care sînt cele mai mari probleme în relaţiile bilaterale ce ar trebui soluţionate?
G.M.: Nu avem probleme în relațiile bilaterale, avem doar pași concreți pe care trebuie să-i realizăm vizionar, strategic, dedicat și continuu. Cred că ar trebui extinsă colaborarea dintre autoritățile administrației publice centrale și locale din România și Republica Moldova, e necesară o mai bună coordonare a pozițiilor comune în cadrul organizațiilor internaționale, dar și accelerarea proceselor de sporire a securității energetice, economice și informaționale. Știm destinația, important e ca în fiecare zi să facem un pas în plus.
Cristina Pendea