[ X ]
[ X ]
[ X ]
Instituțiile publice vor fi obligate să primească studenți la practică
17 Aprilie

Parlamentul a votat, în prima lectură, modificări la Legea privind ocuparea forței de muncă și protecția socială a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, obligînd instituțiile statului să primească studenți la practică, transmite Curentul.md

Autorul, George Mocanu, deputat PLDM, susține că ”unul dintre principalele impedimente întîlnite de studenți și absolvenți la angajare este lipsa de experiență de muncă. În ultimii ani popularitatea studiilor universitare a fost în continuă creștere, însă, cu regret, studiile au pierdut corelarea dintre cererea pieței forței de muncă și oferta educațională. În aceste condiții racordarea sistemului educațional la cerințele pieței muncii este absolut necesară”.

Modificările la legea nominalizată va facilita accesul tinerilor pe piața forței de muncă. Pentru a oferi mai multe șanse celor care doresc să se angajeze în timpul sau după finalizarea studiilor legislatorii au decis, unanim, în prima lectură, să fie deschise instituțiile publice pentru stagii de practică.

Proiectul urmează să fie supus votului în lectura a doua și prevede că, autoritățile publice vor oferi anual locuri pentru practică în număr de cel puțin 10% din efectivul de personal. Potrivit calculelor efectuate în baza datelor furnizate de BNS, după intrarea în vigoare a noilor prevederi, 32 mii de studenți ar putea alege să efectueze stagiul de practică la una din instituțiile publice din țară. La angajarea în cîmpul muncii, stagiul de practică se va considera experiență de muncă, inclusiv dacă candidatul se va angaja într-o funcție publică.

Proiectul urmează a fi dezbătut cu sindicatele și patronatele. În cazul în care instituţiile publice nu se vor conforma Legii, acestea vor fi sancţionate.

Diana Cebotari, stagiară

Inapoi la arhiva noutaților