[ X ]
[ X ]
[ X ]
Iniţiativă legislativă inedită din partea lui Vlad Filat. DETALII!
2 Aprilie

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldoa (PLDM), Vlad Filat, prin intermediul deputaţilor liberal-democraţi din Parlamentul RM, a înregistrat astăzi o iniţiativă legislativă privind excluderea termenului de prescripţie în dosarul 7 aprilie 2009. Despre acest lucru, politicianul a anunţat în cadrul unui briefing de presă, transmite CURENTUL.

Potrivit lui Vlad Filat, după 5 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009, adevărul nu a ieşit la iveală, iar vinovaţii nu au fost pedepsiţi.

„Societatea este într-o stare de alertă ce ţine de aceasta situaţie. Conform prevederilor legale, de la săvîrşirea acestor crime, cei care trebuie să răspundă în faţa legii ar putea să se sustragă de la răspundere. Pentru ca cei vinovaţi să fie traşi la răspundere este necesar să fie modificată legislaţia. Astăzi PLDM, prin intermediul colegilor din Parlament, a înregistrat o iniţiativă legislativă privind derogarea de la articolul 60 din Codul Penal, şi anume excluderea termenului de prescripţie în dosarul 7 aprilie”, a declarat Vlad Filat.

Liderul PLDM a cerut ca acest proiect de lege să fie examinat, votat şi promulgat în regim de urgenţă. „Acest lucru este absolut necesar pentru ca statul Republica Moldova să poate să fie democratic şi să demonstreze că are capacitatea de a respecta legislaţia”, a adăugat ex-premierul Vlad Filat.

Curentul.md precizează că în aprilie 2014 se împlinesc 5 ani de la evenimentele violente din 7 aprilie 2009. În conformitate cu  art. 60 din Codul penal al RM, după 5 ani de la săvîrşirea ”infracţiunilor mai puţin grave”, iar în 2009 tortura era considerată infracţiune mai puţin gravă, persoana este eliberată de răspundere penală.

Notă: Dacă o persoană nu a fost atrasă la răspundere penală în decursul termenului de prescripţie, atunci, chiar dacă vor exista probe şi va fi demonstrată vinovăţia sa, precum că a săvîrşit acţiuni de tortură în timpul evenimentelor din aprilie 2009 sau că şi-a depăşit atribuţiile de serviciu, infracţiunea nu va mai putea fi invocată în instanţele judecătoreşti, iar făptaşii nu vor mai putea fi atraşi la răspundere penală.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților