[ X ]
[ X ]
[ X ]
INCREDIBIL: În 2004 un politician a prezis în cartea sa situaţia în care va ajunge Voronin în 2013!
27 Februarie

În Republica Moldova există minimum un politician care are darul prezicerii. Cel puţin, el a reuşit, într-o carte publicată în 2004, să prezică exact o situaţie în care va ajunge liderul comuniştilor, Vladimir Voronin peste cîţiva ani.

După cum relatează CURENTUL, este vorba despre actualul prim-vicepreşedinte al Partidului Liberal (PL), Veaceslav Untilă, care în 2004 a lansat cartea „Petele negre ale guvernării roşii”. În capitolul 43 al acestei cărţi, descriind o iniţiativă a lui Voronin îndreptată spre lipsirea foştilor preşedinţi ai ţării de diverse facilităţi, inclusiv de pază, politicianul a prezis că Vladimir Voronin va ajunge în aceeaşi situaţie, lucru care s-a întîmplat în 2013. Iată cum sună acel pasaj din carte:

„În prima perioadă de după venirea la guvernare, preşedintele comunist era obsedat de ideea că Snegur şi Lucinschi „îi vor fura” puterea, de aceea făcea tot posibilul pentru a le reduce influenţa şi a le complica viaţa. În acest şir de acţiuni se înscrie şi adoptarea la 26 iulie 2001 a unor modificări la Legea cu privire la asigurarea activităţii preşedintelui Republicii Moldova, prin care sunt reduse înlesnirile de care beneficiază foştii şefi ai statului.

Apropo, respectivul proiect de lege a fost prezentat oficial Parlamentului nu de Vladimir Voronin, ci de către deputatul comunist Simion Dragan. Prin această lege, ex-preşedinţii sunt lipsiţi de dreptul la pază de corp şi automobil pe viaţă, garantate de stat, precum şi de dreptul la imunitate diplomatică. Ex-şefii de stat au dreptul să folosească automobilul de stat doar un anumit număr de ore pe săptămână.

Este bine cunoscut faptul că în mai toate ţările ex-preşedinţii beneficiază de înlesniri similare şi acesta este un lucru normal dacă e să ţinem cont că, în timpul mandatului, aceşti oameni au trebuit să ia unele decizii pentru care ar putea fi supuşi ulterior intimidărilor şi persecuţiilor. Interesant, va îndrăzni să iasă Voronin fără pază (după cum i-a impus s-o facă pe Snegur şi Lucinschi) după expirarea mandatului său?”.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților