[ X ]
[ X ]
[ X ]
În trei raioane se aplică un sistem al finanţelor publice absolut nou
2 Iulie

Membrii Congresului Autorităților Locale şi Regionale din Europa au felicitat Republica Moldova pentru semnarea și deja ratificarea Acordului de Asociere, menționând că este un pas important pentru țara noastră. Despre aceasta, oficialii europeni au vorbit în cadrul unei întrevederi cu Secretarul General adjunct al Guvernului, Sergiu Palihovici.

După cum relatează TRIBUNA, în cadrul întrevederii, părțile s-au referit și la Planul de Acțiuni privind susținerea reformelor democratice în Republica Moldova pentru anii 2013-2016, lansat în luna martie, care va ajuta autoritățile la promovarea reformelor și eliminarea deficienților identificate de raportorii de la Strasbourg și a restanțelor față de Consiliul Europei.

Un alt subiect a vizat realizarea Strategiei Naționale de Descentralizare pentru anii 2012-2015, care presupune crearea unei administrații publice locale moderne, cu capacități administrative și manageriale.

De asemenea, prin elaborarea acestei Strategii se vor realiza reforme în următoarele domenii: descentralizarea serviciilor și competențelor; descentralizarea financiară; descentralizarea patrimonială și dezvoltarea locală; capacitatea administrativă a APL; democrație; drepturile omului și egalitatea de gen.

La rîndul său, Secretarul General adjunct al Guvernului a menționat că reforma finanțelor publice locale va facilita și va genera descentralizarea celorlalte sectoare. „Guvernul a reușit adoptarea unui sistem absolut nou al finanțelor publice locale, acesta fiind deja aplicat în trei raioane –pilot, inclusiv în municipiul Chișinău, de la 1ianuarie 2014”, a precizat Sergiu Palihovici.

Oficialii au abordat o serie de subiecte în contextul regional, beneficiile economice ale Acordului de Asociere pentru agenții economici de pe ambele maluri ale râului Nistru și evoluțiile din autonomia găgăuză.

TRIBUNA precizează: În perioada  30 iunie – 5 iulie curent, Republica Moldova este țara-gazdă a Reuniunii Comitetului de Monitorizare a Congresului Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei.  La eveniment și-au anunțat prezența circa 110 participanți din țările membre ale CoE.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților