În cadrul Conferinței Internaționale, experți și reprezentanți ai ONG-urilor din 16 state discută evoluțiile sistemului de probațiune în țările pe care le reprezintă, fac schimb de experință și bune practici în acest domeniu, transmite Curentul.md.
„Doar funcționarea eficientă a sistemului de probațiune va contribui la reducerea riscului de supraaglomerare a penitenciarelor, va spori încrederea populației în actul justiției și va oferi societății posibilitatea de a se implica în procesul de reabilitare a persoanelor aflate în conflict cu legea”, a declarat viceministrul Justiției, Vladimir Grosu.
„Prin măsurile alternative detenției promovăm drepturile omului, sporim șansa de reabilitare și integrare în societate, dar și prevenirea recidivei. De aceea, este foarte important să depistăm problemele cu care se confruntă, în prezent, instituția probațiunii în Republica Moldova și să identificăm soluțiile necesare în acest sens”, a spus viceministrul Justiției.
Rapoartele statistice arată că anual de serviciile consilierilor de probațiune beneficiază peste 16 mii de persoane. La fel, „Probațiunea pune accent pe prevenirea săvîrşirii de noi infracțiuni. De aceea această măsură alternativă a detenției trebuie promovată intens în Republica Moldova”, a afirmat șeful Oficiului Central de Probațiune, Vladimir Popa.
Elena Mocreac