Situația de pe piața valutură a determinat mai mulți deputați și internauți să ceară demisia Guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu. Referitor la acest subiect, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă acesta a declarat că sînt doar declaraţii politice pe care nu doreşte să le comenteze, transmite CURENTUL.
Iată ce prevede buchia legii în cazul în care se va dori demiterea lui Drăguțanu:
Articolul 27 din Legea cu privire la Banca Naţională a Moldovei stipulează că, guvernatorul şi ceilalţi membri ai Consiliului de administraţie se destituie din funcţie la propunerea preşedintelui Parlamentului.
Motivele pot fi următoarele:
a) devin neeligibili pentru funcţia respectivă;
b) au fost condamnaţi prin sentinţa judecăţii rămasă definitivă;
c) au devenit insolvabili ca proprietari sau au fost declaraţi falimentari şi nu au fost eliberaţi de datorii;
d) au fost descalificaţi sau suspendaţi de autorităţile competente de a practica în profesie ca urmare a comportării inadecvate;
e) au emis/adoptat un act administrativ sau au încheiat un act juridic cu încălcarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese, fapt stabilit prin actul de constatare rămas definitiv;
f) se află în incompatibilitate, fapt stabilit prin actul de constatare rămas definitiv.
Potrivit aceluiaşi articol, guvernatorul se destituie din funcţie de Parlament cu votul a 2/3 (n.r. – 67 de voturi) din numărul total al deputaţilor.
Conform articolului 29 din Legea cu privire la Banca Naţională a Moldovei, membrii Consiliului de administraţie timp de un an după eliberarea lor din funcţie de la Banca Naţională nu pot activa în calitate de conducători ai instituţiilor financiare.
CURENTUL.md aminteşte: Pe 6 noiembrie 2009, Parlamentul a adoptat cu votul a 53 de deputaţi decizia privind numirea lui Dorin Drăguţan în funcţia de guvernator al Băncii Naţionale, preşedinte al Consiliului de Administraţie al BNM pe un termen de 7 ani. Astfel, mandatul acestuia expiră pe 6 noiembrie 2016.
Adrian Platon