[ X ]
În cadrul unor discuții publice au fost propuse legi care vor spori activitatea CNI
16 Decembrie

Ministerul Justiției a întrunit  astăzi discuții publice pe marginea proiectului Legii cu privire la Centrul Național de Integritate (CNI), proiectului de Lege privind declararea averii și intereselor personale și proiectului de Lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative, transmite CURENTUL.

Runda de dezbateri a fost deschisă de  către ministrul Justiției în exercițiu, Oleg Efrim, și președintele Comisiei Naționale de Integritate, Anatolie Donciu.

”Scopul acestor proiecte este de a consolida capacitatea instituțională a CNI, precum și de a îmbunătăți mecanismele actuale de verificare a averii, intereselor personale, soluționare a conflictelor de interese”, a declarat Oleg Efrim.

Membrii grupului de lucru au fost asistați de reprezentanți ai Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Moldova, UNDP și ABA ROLI.

În cadrul dezbaterilor de astăzi, experții Centrului Român de Politici Europene au prezentat problemele identificate urmare a studierii legislației naționale ce se referă la activitatea CNI și mecanismul de verificare a declarațiilor cu privire la venituri și proprietate. Ulterior, fiecare proiect de lege a fost supus dezbaterilor.

Astfel, proiectul Legii privind declararea averii și intereselor personale urmează să fie unificat și sistematizat prevederile Legii privind declararea şi controlul veniturilor şi al proprietăţii persoanelor cu funcţii de demnitate publică, judecătorilor, procurorilor, funcţionarilor publici şi a unor persoane cu funcţii de conducere și Legii cu privire la conflictul de interese, aceste două legi urmînd a fi abrogate.

Tot astăzi, a fost prezentat și proiectul Legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative. Astfel, se preconizează modificarea Codului penal (pentru reglementarea răspunderii pentru noile componențe de infracțiuni), Codului contravențional (reglementarea răspunderii pentru noile contravenții, care vor fi date în competența CNI), Codului de procedură civilă (reglementarea procedurii confiscării civile) și alte acte legislative.

După examinarea propunerilor făcute în cadrul consultărilor publice și efectuarea expertizei anticorupție, grupul de lucru va definitiva proiectele de legi. Ulterior, acestea vor fi expediate spre examinare Consiliului Europei, astfel încât să corespundă standardelor internaționale.

CURENTUL.md precizează: Grupul de lucru interinstituţional a fost creat în septembrie 2014, printr-un Ordin al ministrului Justiției.

Tatiana Cocerva

Inapoi la arhiva noutaților