[ X ]
[ X ]
[ X ]
Împotriva cui va protesta Platforma DA?
15 August

Reprezentanţii Platformei civice „Demnitate şi Adevăr” (DA) au anunţat deja că, pe data de 6 septembrie, vor reveni la proteste, intenţionînd să instaleze corturi în centrul capitalei pînă nu vor obţine îndeplinirea revendicărilor lor. Dar, apare o întrebare logică: împotriva cui vor protesta cei ce vor ieşi în stradă la îndemnul Platformei DA? Şi această întrebare nu este deloc simplă cum poate părea la prima vedere, căci, de cînd s-au anunţat aceste proteste şi pînă în prezent, situaţia s-a schimbat.

A protesta împotriva guvernării e o noţiune abstractă, în linii mari. Or, guvernarea înseamnă în primul rînd Guvern. Guvernul Streleţ abia dacă va face o lună şi cîteva zile la momentul demarării protestelor şi să-i ceri prea multe unui Premier abia intrat în exerciţiul funcţiei nu prea are sens. Din contra, orice presiune pusă pe Guvern ar putea fi tălmăcită de o parte a societăţii ca o încercare de sabotaj a acţiunilor echipei noului Premier îndreptate spre evitarea default-ului. Căci, se ştie deja că, fără suportul partenerilor externi, Moldova ar putea intra în incapacitate de plată deja în luna octombrie. De asemenea, Guvernul Streleţ, în special noul Premier, nu are nici o treabă cu cea mai „iubită” temă de discuţii publice în Moldova – furtul miliardului, ceea ce iarăşi ar putea fi un impediment în calea protestatarilor.

Dacă e să admitem că protestul va fi împotriva guvernării în general, nu doar a Guvernului, atunci apar alte întrebări, iar prima ar fi cea legată de schimbarea, acum cîteva săptămîni, a componenţei guvernării. Or, la guvernare au ajuns deja liberalii, cărora protestatarii, dincolo de supărarea legată de acţiunea organizată pe 7 iuniede PL în paralel cu protestul DA, nu prea au ce le reproşa. Cum vor proceda protestatarii în acest caz? Vor separa PL de restul guvernării? Vor protesta doar împotriva a două partide din trei cîte reprezintă puterea? Să admitem că vor protesta împotriva a doar două partide din coaliţia de guvernare, dar, în acest caz, nu pot fi trecute cu vederea anumite informaţii neoficiale că şi unii reprezentanţi din teritoriu ai PLDM sînt gata să iasă la proteste. Vor fi îndemnaţi aceştia să protesteze împotriva propriului partid? Ar fi o situaţie minimum stranie ca să nu spunem maimulte.

Anterior, cei din Platforma DA şi-au canalizat la un moment dat mesajele pe Vlad Filat şi pe Vlad Plahotniuc. Dar şi aici lucrurile s-au cam complicat în ultimul timp. Vlad Plahotniuc a renunţat la mandatul de deputat şi nu are nici o funcţie în stat. El este prim-vicepreşedinte al PDM şi atît. Ce vor cere protestatarii? Demisia lui Vlad Plahotniuc din funcţia deţinută în PDM? E un non-sens! Asta e treaba internă a PDM şi nu ar trebui să intereseze pe nimeni în afară de membrii acestui partid.

Vor protesta cei ieşiţi în stradă împotriva lui Vlad Filat? Posibil! Dar unica ce-i pot cere ei liderului PLDM e să renunţe la mandatul de deputat sau să plece din politică. Să admitem că Vlad Filat le-ar satisface unele eventuale solicitări de acest gen, dar va rezolva aceasta problemele invocate în ultima perioadă de cei nemulţumiţi de guvernare? Nu. Din contra, le va agrava. Gîndiţi-vă şi voi: va însemna retragerea lui Vlad Filat din politică eliberarea statului Republica Moldova din captivitate, stare despre care vorbesc mai toţi în ultimul timp? Nu! Şi asta o înţelege chiar şi un şcolar din clasele primare. Din contra, retragerea lui Vlad Filat va lăsa un gol imens pe segmentul de centru-dreapta care ar putea fi ocupat de unii aşa-numiţi politicieni care doar vor consolida şi chiar vor agrava şimai mult situaţia RM, postura ţării de stat captiv, invocată de tot mai multă lume.

Vor cere protestatarii întoarcerea miliardului? Posibil. Dar pe cît de realizabilă la modul practic este această solicitare. E clar că, atîta timp cît la putere este actuala guvernare, şansele de a întoarce miliardul sau sutele de milioane (cum susţine BNM) sînt minime. Deci, concluzia este că puterea trebuie schimbată. Vor cere anume asta protestatarii? Probabil că da şi nu e exclus că, în anumite circumstanţe, chiar ar putea obţine acest lucru. Dar cine va veni la putere după eventualele alegeri parlamentare anticipate? Eu cred că cei din Platforma DA ştiu cine ar putea veni la putere şi nu cred că această eventuală nouă guvernare le convine mai mult decît actuala.

Deci, întrebarea de bază rămîne deschisă: împotriva cui vor protesta oamenii ce vor ieşi în stradă la 6 septembrie şi ce concret vor cere?

Protestul, atîta timp cît e paşnic şi respectă prevederile legislaţiei în vigoare,  e o formă de manifestare democratică şi nu poate fi decît salutat. Dar, orice protest trebuie să aibă nişte scopuri clare, un început clar şi un traseu la fel de clar care să ducă spre atingerea unor obiective anume, luîndu-se în calcul şi eventualele urmări. Dacă cei ce organizează un protest (şi nu mă refer aici numaidecît la cei din Platforma DA) nu iau în calcul aceste aspecte, atunci apar cu totul alte întrebări. Dar, aceasta deja e tema unui alt comentariu…

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților