[ X ]
[ X ]
[ X ]
Igor Volniţchi: Cheia pentru criza politică trebuie căutată în altă parte, nu la nivelul negocierilor
8 Iulie
Trebuie să avem o coaliţie de guvernare pe care şi-o doresc cetăţenii, una proeuropeană, chiar şi cu riscul că nu sunt suficiente voturi pentru alegerea preşedintelui Republicii Moldova. De această părere este expertul Igor Volniţchi, care a declarat, în cadrul emisiunii „Moldova în direct”, că atunci când va fi o claritate la nivel local, în privinţa formării alianţelor majoritare, se va reveni la masa negocierilor, scrie trm.md.
„Cred că cheia pentru criza politică trebuie căutată în altă parte, nu la nivelul negocierilor. Am în vedere la nivelul teritoriilor, unde se duc tratative de creare a coalițiilor. Atunci când va fi o claritate la nivel local se va reveni la masa negocierilor. Interesul liderilor este să aibă un spațiu de manevră în teritoriu. De aceea a și fost nevoie de această pauză tehnică în negocieri”, a opinat Igor Volnițchi.

El a afirmat că este posibil și faptul ca să se continue cu o guvernare minoritară: PLDM-PDM, cu susținerea PCRM, însă, în opinia lui Igor Volnițchi „această coaliție nu sună deloc bine, mă refer la presiunea socială. Unul dintre motivele care au scos oamenii în stradă, a fost și coaliția tacită cu PCRM”.

„Dacă PLDM face pasul spre PCRM, oricare proiect politic care vine ca alternativă de guvernare va crește. Mă refer și la proiectul lui Iurie Leancă. Nu cred că PLDM nu a luat în calcul acest fapt. Același lucru este valabil și pentru PDM, nu cred că ei se îmbată cu apă rece. E posibil și formula de a nu crea o coaliție, dar de a continua cu o coaliție minoritară, cu susținerea PCRM, dar urmările pot fi neplăcute. Eu aș vedea ca să fie coaliție proeuropeană și să se meargă pe identificarea voturilor lipsă în alegerea președintelui”, a spus Igor Volnițchi.

La rândul său, liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, a declarat, în cadrul aceleiași emisiuni că ultima întrevedere dintre reprezentanții celor trei partide, PLDM-PDM-PL, a avut loc săptămâna trecută.

„Ultima întâlnire a avut loc vineri. Am convenit că facem alianță, dar eu nu vreau să spun acest lucru, până nu e semnat Acordul. Nu neg că nu poartă discuții și cu Voronin. Când se vrea se decide. Sunt două puncte cheie, primul ar fi cum partajăm puterea. Cine are mai multe mandate inițiază formarea Guvernului”, a declarat Mihai Ghimpu.

Totodată, liderul PL a afirmat că PLDM și PDM ar putea forma o alianță cu PCRM, iar drept motiv, în opinia lui Mihai Ghimpu, ar fi faptul că astfel s-ar găsi numărul necesar de voturi pentru alegerea șefului statului. „Aici și se poate produce alianța cu PCRM, că împreună cu ei au 61 de voturi”, a spus Mihai Ghimpu, care a menționat că cerințele PL în formarea unei alianțe rămân aceleași.

Totodată, Mihai Ghimpu, a mai afirmat că alegerile anticipate pot însemna pierderea vectorului european, iar acestea nu sunt convenabile nici PCRM, dar nici PSRM. Liderul PL a declarat că, în anumite cercuri restrânse, s-ar discuta despre o eventuală propunere a lui Ilan Shor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. „Am auzit că vor să îl aducă la funcția de președinte. Până nu va fi închis Shor nu mă cobor din copac. Cum poți ajunge primar de Orhei după ce ai luat miliardul? Shor a ajuns primar cu protecția partidelor de la putere și nu se fură miliardul fără cei de la putere”, a declarat liderul PL.

Cu referire la candidatura pentru un viitor premier, Mihai Ghimpu a spus că PL „nu va vota pe oricine în funcție”, iar fiind întrebat dacă liderii de partide ar trebui să își asume responsabilități și să dețină funcții cheie în guvernare, astfel încât liderului PLDM să îi revină funcția de premier, iar celui de la PDM funcția de președinte al Parlamentului, Mihai Ghimpu a răspuns că nu crede că este cea mai bună soluție.

Inapoi la arhiva noutaților