[ X ]
[ X ]
[ X ]
Igor Volniţchi a lansat cea de-a doua ediție a „Istoriei Partidelor din Republica Moldova”
10 Iulie

Cea de-a doua ediție a „Istoriei Partidelor din Republica Moldova”, semnată de scriitorul și jurnalistul Igor Volnițchi, a fost lansată oficial la 9 iulie curent. Evenimentul a avut loc la Biblioteca Științifică Centrală „A. Lupan” și a întrunit academicieni, scriitori, analişti politici, jurnalişti și cititori, transmite CURENTUL.

Analistul politic Anatol Țăranu a apreciat “Istoria Partidelor” drept o lucrare cu valoare istorică pentru Republica Moldova.

“Trebuie să menționez că și eu am avut intenția de a scrie despre istoria partidelor, dar Igor a făcut-o înainte și afirm că a făcut-o foarte bine. În lucrare se atrage atenția asupra detaliilor, astfel încît să nu se piardă nimic.În RM această carte are o valoare istorică importantă pentru că prezintă viața politică autohtonă. Citind numeroase lucrări despre politică și partide, pot spune că Igor Volnițchi se citește cu mai mult interes decît autorii consacrați. El este un istoric adevărat”, a declarat Țăranu.

Anatolie Golea, jurnalist și analist politic, a afirmat că un asemenea studiu era necesar în spațiul autohton. “Chiar dacă am zeci de ani de experiență în jurnalism politic și analiză politică, găsesc lucruri uimitoare și pentru mine în “Istoria Partidelor”. Este o lucrare neutră, echilibrată și care merită apreciată. Această carte este ca un roman fără sfîrșit, pentru că viața politică e în continuă ascensiune, așa că va cere să fie continuată”, a declarat Anatolie Golea.

La rîndul său, Viorel Cibotaru, ministru al Apărării, a spus că îl cunoaște pe Igor Volnițchi în calitate de student, audient IESPM, jurnalist și consultant politic.

“Sînt absolut fericit că se schimbă generațiile și că sînt așa oameni ca Igor. Ceea ce a făcut el în “Istoria Partidelor” nu este nici analiză, nici istorie, ci partidografie. Această carte își are loc în domeniul cercetării, are o valoare deosebită și e un instrument indispensabil. De acum, niciun studiu efectuat la tema partidelor nu va avea la bază altă lucrare decît această carte”, a menționat ministrul.

Autorul „Istoriei Partidelor din Republica Moldova”, Igor Volnițchi a spus că deși cartea a văzut lumina tiparului înaintea sărbătorilor de Paște, lansarea a fost amînată după campania electorală pentru a nu apărea diverse interpretări.

Totodată, autorul a explicat care este noutatea acestei ediții față de precedenta ediție: “ este analizată perioada 1991- 1 decembrie 2014; se prezintă istoria a 16 formațiuni politice noi din 2009 pînă în prezent; se vorbește de dispariția a două partide; se prezintă 6 partide care au trecut prin rebranding și sînt analizate 7-8 formațiuni active, ce aveau alt scop acum 5 ani”.

Igor Volnițchi a mulțumit omului de afaceri Iurii Iacubov pentru suportul oferit în editarea studiului.“ În cîteva săptămîni va apărea și variana rusă a „Istoriei Partidelor din Republica Moldova”, de asemenea, cu suportul domnului Iacubov”.

Jumătate din tirajul cărții a fost donat studenților de la FRIȘPA, iar toți cei prezenți la lansare au primit cartea în dar, cu autograful scriitorului.

Pînă în prezent, Igor Volniţchi a scos de sub tipar prima ediţie a „Istoriei Partidelor” (2010) şi romanele „Călăul e nevinovat” (2013) şi „Învaţă-mă să mor” (2014). Ultimele două au fost traduse şi în limba rusă. Tot ieri, el a lansat și culegerea de nuvele “Prizonierii Amurgului”.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților