[ X ]
[ X ]
[ X ]
Igor Grosu: Ministerul Educaţiei îşi propune să ridice calitatea studiilor la standardele europene
20 Noiembrie

În data de 23 noiembrie urmează să intre în vigoare noul Cod al Educației. Acest lucru a fost menționat astăzi în cadrul unui club de presă cu tema: „Ce schimbări se vor produce în domeniul învățămîntului preuniversitar după intrarea în vigoare a Codului Educației?”, informează CURENTUL.

Astfel, Ministerul Educaţiei îşi propune să ridice calitatea studiilor la standardele europene. Obligativitatea de a intra în sistemul educațional și pregătirea pentru școală reprezintă vîrsta de 5 ani, de asemenea, obligativitatea studiilor până la 18 ani, încetarea contractelor de muncă  a directorilor care au fost aleși  în funcție mai mult de 5 ani, alegerea directorilor instituţiilor de învăţământ în bază de concurs, pe un termen de 5 ani, instruirea elevilor în 3 limbi, ponderea disciplinelor opționale și  18 ore de studiu săptămînal. Acestea sunt doar câteva dintre prevederile ce reprezintă o inovaţie în domeniul învățămîntului după implementarea Codului educației.

„Codul Educației permite acces, calitate şi relevanță” a menționat viceministrul Educației, Igor Grosu.

Acesta a mai punctat faptul că „intrarea în vigoare  va necesita ajustarea unor liste, legi, normative pentru a putea ține pasul acestui orar fierbinte”, a subliniat Igor Grosu.

Codul mai prevede asigurarea condiţiilor speciale de studiu pentru copii cu cerințe educaţionale speciale, lărgirea autonomiei instituţiilor, dar şi un nou sistem de apreciere a elevilor.

CURENTUL.md menționează: Codul Educaţiei reprezintă  un document nou ce vine să înlocuiască Legea Învăţământului din anul 1995.

Tatiana Cocerva

Inapoi la arhiva noutaților