Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) desfăşoară astăzi conferinţa științifică internațională „Eliberarea Moldovei și a Europei de Sud-Est de sub ocupația fascistă. Operațiunea Iași-Chișinău – mituri și realități”. La eveniment participă invitaţi din Ucraina, România şi Rusia.
După cum transmite CURENTUL, această conferinţă face parte din programul activităţilor organizate cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la Operaţiunea Iaşi-Chişinău.
„Mă închin în faţa veteranilor. Sîntem bucuroşi că sînteţi cu noi în această zi. Vreau să vă mulţumesc pentru ceea ce aţi făcut pentru ţară, pentru generaţia viitoare. Noi ţinem minte şi ne mîndrim”, a declarat liderul PSRM, Igor Dodon.
Totodată, Dodon a spus că regretă faptul că, conducerea ţării nu acordă atenţiei acestei sărbători. „Este o sărbătoare foarte serioasă. Activiştii noştri din toate raioanele au vizitat majoritatea veteranilor care se află încă printre noi. Am fost la ei acasă, am văzut cum trăiesc, am discutat cu ei. Noi împreună cu activiştii am făcut un volum de lucru foarte mare”, a adăugat liderul PSRM.
Cu un omagiu pentru veterani a venit şi deputatul Zinaida Greceanîi. „Conferinţa de astăzi este o memorie pentru cei care nu mai sînt printre noi, dar care nu ne permit să uitam ce a fost atunci. Dacă oamenii vor uita trecutul, nu vor avea viitor. Trebuie de făcut nu doar aşa conferinţe, dar trebuie să fim alături de veterani”, a spus Greceanîi.
Potrivit socialiştilor, pe 24 august, PSRM va organiza mai multe activităţi cu ocazia celor 70 de ani de la Operaţiunea Iaşi-Chişinău. „Noi împreună vom desfăşura Marşul Victoriei. Sper că invitaţii de peste hotare să participe şi ei cu noi. Pe 24 august, cetăţenii RM trebuie să îşi aducă aminte de victorie”, a conchis Igor Dodon.
Notă: Operațiunea Iași-Chișinău se referă la luptele din răsăritul României dintre Armata Roșie și aliații germano-români de la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie 1944. Operațiunea s-a încheiat cu pierderi de ambele părți, modificarea liniei frontului, coroborată cu ieșirea României din război (23 august 1944) de partea Axei și trecerea ulterioară de partea Aliaților. Trupele germane au suferit pierderi foarte mari – cel puțin 200.000 de oameni, în timp ce sovieticii au pierdut forte puțini soldați într-o ofensivă de asemenea amploare. Amenințarea înaintării sovietice spre Iugoslavia a determinat Germania să-și retragă armatele din Grecia și Iugoslavia, pentru a le salva de primejdia unei încercuiri de proporții.
Adrian Platon