[ X ]
Igor Dodon joacă tare. Cum vor ieşi din situaţie celelalte partide parlamentare?
5 Iulie

Imediat ce PLDM şi PD au propus PL să participe la negocierile privind constituirea noii coaliţii de guvernare, Igor Dodon, liderul PSRM, a venit cu o ofertă politică surprinzătoare – el a propus tuturor partidelor parlamentare să purceadă în comun la modificarea Constituţiei astfel încît şeful statului să fie ales prin vot direct de către cetăţeni. Unii pot crede că aceasta e o simplă acţiune de PR a socialiştilor, în realitate însă lucrurile sînt mult mai profunde.

Nu este un secret că ori de cîte ori s-au aşezat la masa de negocieri PLDM, PD şi PL, de fiecare dată una din temele discutate a fost: Se partajează sau nu funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova? În 2009 şi în 2010 cele trei partide (în 2009 şi AMN a participat la aceste negocieri) au acceptat partajarea acestei funcţii, iar în 2014 şi 2015 – minimum două din aceste formaţiuni au fost împotrivă. Acum, dacă ele vor ajunge la un numitor comun că fiecare primeşte cîte una din primele trei funcţii în stat, reuşita negocierilor privind crearea noii coaliţii de guvernare va fi asigurată în proporţie de minimum 50 la sută.

Igor Dodon şi colegii săi de partid înţeleg destul de bine acest lucru şi încearcă să zădărnicească planurile partidelor pro-europene. Or, PSRM are nevoie de anticipate pentru a prelua puterea împreună cu alte formaţiuni de stînga, iar perspectiva de a sta încă mai bine de trei ani în opoziţie nu este deloc îmbucurătoare pentru acest partid. De aceea, pentru socialişti este de o importanţă vitală „să-i strîngă cu uşa la perete”, dacă nu pe toţi trei, atunci cel puţin pe cei din PLDM şi PD, care anterior au declarat că-şi doresc revenirea la formula de alegere a şefului statului de către întreg poporul.

Lansarea acestei iniţiative acum şi încă în formula amintită mai sus, ar putea să le trezească anumite suspiciuni liberalilor. Or, relaţiile acestora cu democraţii şi liberal-democraţii şi aşa sînt încordate, iar liberalii nici nu ascund faptul că nu prea au încredere în respectivele formaţiuni. Acum, ei ar putea bănui că se pune la cale un joc pe la spatele lor, iar aceasta ar putea să-i determine să fie mult mai precauţi şi mai suspicioşi în negocierile privind crearea noii coaliţii de guvernare.

Pe lîngă faptul că dă motive liberalilor să se gîndească mai bine la ceea ce urmează să facă, socialiştii îi pun într-o situaţie delicată şi pe liberal-democraţi şi pe democraţi. Aceştia vor trebui să găsească motive ca să explice alegătorilor lor de ce nu semnează această iniţiativă constituţională, de vreme ce anterior au declarat că susţin respectiva formulă de alegere a şefului statului. Şi, indiferent de argumentele pe care le vor invoca, aceste partide oricum riscă să aibă un uşor prejudiciu de imagine în ochii propriilor alegători.

Din alt punct de vedere, dacă dau curs invitaţiei lui Igor Dodon, PLDM şi PD practic vor pune cruce pe coaliţia de guvernare pro-europeană, pe care ar putea-o constitui împreună cu PL.

Deci, situaţia este una foarte şi foarte delicată. La moment e clar doar că Igor Dodon a mişcat tare, iar care va fi reacţia celor vizaţi de această mişcare, rămîne să vedem.

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților