[ X ]
Igor Dodon a fost propus în calitate de candidat la funcţia de preşedinte al RM
15 Aprilie

Comitetul Executiv Politic al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) recomandă Consiliului Republican desemnarea lui Igor Dodon în calitate de candidat la funcţia de Preşedinte al RM şi se pronunţă pentru organizarea alegerilor prezidenţiale în paralel cu alegerile parlamentare anticipate, transmite CURENTUL.

Potrivit unui comunicat de presă al PSRM, la 4 martie, 2016, “Curtea Constituţională a adoptat o hotărîre ieşită din comun, care prevede revenirea la procedura de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova în cadrul unor alegeri directe”.

”Pe de o parte, este un lucru pentru care pledează mai mult de 90 la sută din poporul moldovenesc, pentru care a luptat şi pe care l-a revendicat societatea moldovenească în ultimii cîţiva ani. Pe de altă parte, formatul, timpul şi interpretarea juridică a adoptării hotărîrii în cauză trezeşte mai multe întrebări serioase atît în interiorul ţării, cît şi în afara ei. Începînd cu luna august, 2015, valul de proteste ale societăţii a provocat o destabilizare pronunţată a regimului oligarhilor şi unioniştilor, ajuns la un pas de a cădea. Decizia guvernării de a accepta alegerile directe ale președintelui, pe care le cereau insistent o ţară întreagă, reprezintă probabil o ultimă încercare de a prelungi măcar cu 4-5 luni aflarea la putere a regimului oligarhic. Recent, majoritatea parlamentară de buzunar a aprobat data desfăşurării primului tur ale alegerilor prezidenţiale pentru ziua de 30 octombrie, 2016. Probabilitatea organizării alegerilor este foarte mare”, se spune în comunicat.

Potrivit declarației, după pronunţarea hotărîrii Curţii Constituţionale, PSRM a organizat, prin propriile structuri raionale, conferinţe în toate organizaţiile teritoriale din ţară, întruniri la care au avut loc dezbateri pe marginea tacticii şi strategiei partidului în situaţia creată. În paralel, PSRM a cerut obţinerea, în regim de urgenţă, a avizului experţilor din partea structurilor internaţionale vizavi de hotărîrea CC, în special a Comisiei de la Veneţia.

Comitetul Executiv Politic al PSRM a constatat că în pofida unei incertitudini generale, lipsei unei viziuni clare asupra procesului electoral, a modului de desfăşurare a scrutinului şi a pregătirilor pentru acesta, este deja evident că majoritatea candidaţilor care au vreo şansă de participare la alegeri sînt cunoscuţi în linii generale. ”Unii dintre pretendenţi au trecut deja procedura de verificare a loialității și acceptare în cancelariile occidentale, care, în ultimii opt ani, au tot povestit societăţii moldoveneşti despre aşa-zisa „istorie de succes” a ţării noastre. Printre aceştia sînt, în primul rînd, politicieni de dreapta, majoritatea dintre care nu-şi ascund viziunile unioniste. Totodată, sîntem convinşi că în laboratoarele de tehnologii politice ale regimului oligarhic se identifică un candidat-marionetă simpatic, cuminte, cu o eventuală experienţă de lucru peste hotare, comod, asemenea guvernatorului Băncii Naţionale, învestit de curînd în funcţie, un candidat absolut controlabil şi lipsit de posibilitaea de a exprima propria opinie”, se mai spune în declarație.

Totodată, în declarație se mai spune că, grupul forţelor patriotice stataliste este dominat de incertitudine şi chiar de neîncredere reciprocă.

”În opinia noastră, acesta este un semnal foarte periculos pentru poporul Moldovei şi pentru ţară, la general. La anumite etape, fără o cunoaştere definitivă a formatului în care vor avea loc alegerile şi organizarea acestora, unele forţe au lansat acuzaţii nefondate la adresa altora. Mai mult ca atît, au fost  auzite apeluri la boicotarea alegerilor preconizate şi reluarea luptei în alt plan politic. Sîntem ferm convinși că renunţarea la luptă, boicotarea sau refuzul forţelor de stînga de a participa la un eventual scrutin prezidenţial, precum şi o dezbinare intenţionată a acestor forţe se va solda prin şanse mai mari atît pentru forţele unioniste şi antistataliste de dreapta, cît şi pentru candidatul-marionetă al regimului oligarhic. Ambele scenarii sînt absolut inacceptabile pentru Moldova”, este precizat în declarație.

De menționat că, în cazul în care alegerile sînt inevitabile, organizaţiile raionale ale PSRM consideră drept obligatorie participarea la alegerile prezidenţiale a candidatului partidului în persoana preşedintelui formaţiunii, Igor Dodon.

Comitetul Executiv Politic al Partidului Socialiştilor susţine recomandările organizaţiilor raionale şi, urmînd prevederile legale, propune Consiliului Republican PSRM desemnarea Preşedintelui Partidului în calitate de candidat la funcţia de Preşedinte al RM din partea PSRM. În opinia Comitetului Executiv Politic, activităţile de pregătire pentru campania electorală urmează a fi lansate chiar astăzi.

Partidul Socialiştilor a anunţat deja despre reluarea protestelor în masă, aceasta fiind unica modalitate de presiune asupra guvernării, de eliberare a instituţiilor publice de sub controlul politic şi de apărare a statalităţii şi relansare a ţării noastre.

PSRM va face uz de toate metodele legale posibile pentru a obţine organizarea alegerilor parlamentare anticipate concomitent cu cele prezidenţiale, care să se desfăşoare în condiţii de transparenţă maximă a procesului de votare.

Comitetul Executiv Politic PSRM consideră că “alegerile prezidenţiale directe şi alegerile parlamentare anticipate sînt unica şi ultima modalitate de a opri genocidul social, colapsul economic total, impotenţa politică şi, drept consecință, dispariţia Republicii Moldova de pe harta politică a lumii ca stat suveran”. „S-ar putea întîmpla să nu mai existe o altă şansă de a respinge atacurile oligarhilor şi unioniştilor”, mai notează sursa citată.

PSRM cheamă toate forţele sănătoase ale societăţii, care cred în viitorul prosper al Republicii Moldova independente, să-şi consolideze eforturile pentru victorie.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților