[ X ]
[ X ]
[ X ]
IDOM: CEC trebuie să deschidă pe viitor secții de votare și în cadrul instituțiilor de psihiatrie
2 Decembrie

Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) a venit cu o recomandare către Comisia Electorală Centrală (CEC), în viitor să fie deschise secții de votare și în cadrul instituțiilor de psihiatrie. Propunerea a venit de la directorul executiv al IDOM, Vanu Jereghi, transmite CURENTUL.

Jereghi a declarat că, în instituțiile de psihiatrie nu au fost deschise secții de votare, iar bolnavii cu drept de vot au fost îndemnați să meargă să voteze la secțiile de votare din localitate, fără să se țină cont că, pacienții nu au dreptul să părăsească instituția. În situația creată, cei cu drept de vot au solicitat urna mobilă, administrația formînd o listă.

El a spus că, la alegerile  din 30 noiembrie 2014, IDOM a avut în instituțiile respective 30 de monitori.

„În fiecare instituție au fost cîte 2 monitori, care au urmărit procesul de vot cu urna mobilă. În total, în instituțiile de psihiatrie sunt internate 3090 persoane,  dintre care au avut 2260 sunt cu  drept de vot. Dintre acestea  au votat doar 1038, care au solicitat urna mobilă”, au subliniat ei.

Potrivit lor, în timpul alegerilor au fost întîlnite atît situații ieșite din comun, cît și situații plăcute.

Directorul executiv a mai spus că, o tendință pentru campania electorală din acest an a fost că, unii concurenți electorali au venit să discute cu oamenii chiar dacă este instituție de psihiatrie. „Este și partea cealaltă a monedei, că administrația nu le-a permis în unele instituții ca concurenții electorali să facă agitație, invocînd diferite motive”, a precizat el.

Andriana Cheptine 

Inapoi la arhiva noutaților