[ X ]
Iată la ce etapă este reforma Centrului Naţional Anticorupţie
15 Iulie

Factorii politici au schimbat concepția inițială a reformei Centrului Naţional Anticorupţie (CNA). Declaraţia fost făcută de vicedirectorul CNA Cristina Ţărnă în cadrului unui interviu pentru tribuna.md.

„Prin urmare, lucrăm conform noilor reguli care au fost stabilite. Totodată, lăsînd la o parte subiectul propriu-zis al reformei CNA, aș vrea să punctez asupra altor aspecte care nu fac parte din procesul de reformare instituțională, dar care au influențat simțitor efectul acesteia. Din octombrie 2012, de cînd CNA urma să implementeze acțiunile prevăzute prin Strategia sa de consolidare instituțională, au fost introduse modificări legislative necoordonate cu procesul de reforma CNA, prin care a fost puternic afectat instrumentariul necesar activității instituției”, a declarat vicedirectorul CNA.

În context, Cristina Ţărnă a spus că au fost operate mai multe modificări inoportune ale Codului de procedură penală, care obliga CNA să-i anunțe mai întîi pe bănuiții de corupție că sînt bănuiți de ceva înainte de a le putea documenta actele de corupție, rareori fiind admise excepții legale de la regula generală.

„Astfel, CNA a fost constrîns să activeze mai degrabă în ordinea acestor excepții legale decît a regulii generale, deoarece aplicarea regulii generale ar fi compromis bunul-mers al investigației”, a adăugat Cristina Ţărnă.

Totuşi, potrivit sursei, la finele lunii iunie a fost redresată această situație juridică.

„Prin urmare, imediat după reforma sa, CNA a fost „legat pe mîini” și pus să prindă corupții avînd mîinile legate. Toate dosarele instrumentate în această perioadă au fost realizate în acest regim: cu mîinile legate. A fost un exemplu, dar vă asigur că mai sînt și altele de acest gen. Efectul reformei CNA va fi vizibil doar cînd instituția va fi asigurată cu toate instrumentele necesare activității sale”, a conchis Cristina Ţărnă.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților