[ X ]
[ X ]
[ X ]
Iată cu ce se ocupă Gheorghe Duca după realegerea în fruntea AȘM
29 Mai

După realegerea în fruntea AȘM, Academicianul Gheorghe Duca nu se lasă de cercetare și îmbină în mod armonios responsabilitățile administrative cu cele de cercetător, transmite Curentul.md

Într-un interviu acordat pentru portalul nostru, Președintele Academiei de Științe a Moldovei a spus că se gîndește la implementarea unei noi reforme, după cea realizată în 2004. ”Aș vrea să facem un sistem care va fi mai efectiv în administrarea banilor, în crearea rezultatelor finale a cercetării care vor fi implementate în practică imediat, nu cu așteptarea anului viitor sau a altor 10 ani”, a spus academicianul.

Pe plan profesional, lucrează asupra mai multor probleme legate de obținerea substanțelor cu proprietăți antioxidante, obținerea substanțelor cu proprietăți din nano-compoziție care ar putea fi utilizate în diferite instalații care folosesc nano-materiale pentru transmiterea curentului electric, informației.

În același rînd, studiază procesele care au loc în mediul ambiant și în societate legate de poluarea mediului. ”Dacă viteza poluării mediului va fi și va crește continuu și va fi mai mare decît viteza de autopurificare, atunci ne vom trezi pe un pămînt plin cu gunoi”, a mai adăugat omul de știință.

Curentul.md amintește că, actualul președinte al AȘM este la al treilea mandat, iar anterior a deținut funcția de ministru al Ecologiei. În 1996 a fost decorat cu titlul onorific de „Om emerit în știință”.

Notă: Versiunea integrală a interviului inclusiv varianta video va fi publicată de CURENTUL în următoarele zile.

Diana Cebotari

Inapoi la arhiva noutaților