29 dintre cele 69 de sarcini de pe Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare a Guvernului Republicii Moldova, adică mai puțin de jumătate, au fost realizate pînă la moment, iar pentru 57 de sarcini a expirat termenul de implementare. Datele au fost prezentate astăzi în cadrul lansării raportului intermediar de monitorizare a implementării foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare (martie-iunie 2016), transmite CURENTUL.
Întîlnirea a avut drept scop de a soluționa principalele probleme cu care se confruntă societatea civilă dar și de a intensifica parcursul european a Republicii Moldova, prin prezentarea acțiunilor de pe foaia de parcurs.
„Recomandările pe care le propune societate civilă din Republica Moldova trebuie luate în considerare și acest raport are drept scop de a oferi soluțiile necesare la problemele din țară. Prin realizarea acestora, împreună vom crea un stat unde se respectă normele, un adevărat stat de drept, astfel ca să nu ne fie teamă să îmbătrînim în Moldova. Ar fi bine să venim cu noi formule, astfel ca să prezentăm constatările efortului de monitorizare a foii de parcurs”, a menționat Elena Prohnițchi coordonatoarea evenimentului.
Daniela Morari, viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, a declarat că acest eveniment se înscrie în săptămîna societății civile și reprezintă un dialog dintre cetățeni și autorități. „Acest raport se înscrie în săptămîna societății civile, este la fel un dialog, să vedem cum putem pune în practică ceea ce am realizat noi, apreciem munca și cooperarea construită în timp în tot ce înseamnă Uniunea Europeană. De fapt, foaia de parcurs este un acord suplimentar și vine ca o concluzie a acțiunilor noastre de pînă acum, conține acțiuni imediate pe termen mediu, care ar putea răspunde la îngrijorările existente”, a menționat ea.
Vladimir Voronin președintele Partidului Comunist din Republica Moldova, invitat la eveniment a menționat că, de fapt, această foaie de parcurs nu își are sensul și că la realizarea acesteia trebuie să participe toată societatea nu doar instituțiile autorizate.
„De ce a apărut necesitatea de a avea această foaie de parcurs? Noi am început modernizarea europeană, am creat un consiliu special care se ocupă cu aceasta, însă problema nu ține doar de Guvern, dar la ea trebuie să participe toată societatea. Foaia de parcurs a fost impusă din exterior și ea este o mare consecință a neprofesionalismului actualei guvernări – iată care este situația. Moldova ne este pregătită încă, chiar și Acordul de Asociere a fost semnat în grabă. Țara, să zicem așa, nu este condusă de nimeni, Moldova este un stat capturat. Această responsabilitate este una la care trebuie să participe toate instituțiile din țară, dar sub conducerea organelor superioare. Pînă la urmă, părerea mea este că o să rămînem cu sărăcia noastră”, a spus deputatul.
Precizăm că a mai rămas aproximativ o lună pentru lichidarea restanțelor de pe foaia de parcurs.
Anastasia Borta