[ X ]
[ X ]
[ X ]
Iată cît cheltuiesc partidele pe concerte electorale!
30 Octombrie

Cel puțin patru partide politice au organizat concerte cu tentă electorală în cel puțin 6 raioane, în perioada 24 septembrie – 15 octombrie curent. Aceste date au fost prezentate în Raportul nr. 2 „Monitorizarea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014”, efectuat de către Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte și Asociația Promo-Lex, transmite CURENTUL.

În perioada de referință, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a fost vizat în cazul a cel puțin o localitate (Căușeni), unde la un concert a participat trupa „Milenium”. Serviciile trupei „Milenium” au fost estimate la cel puțin 47 mii lei.

Partidul Democrat din Moldova (PDM) a fost vizat în cazul a cel puțin 4 localități. La evenimentele date au evoluat: Zinaida Julea, Vitalie Dani și Ion Suruceanu (toți – la Telenești), ansamblul de dansuri populare „Izvorașul”, Zinaida Julea și Vitalie Dani (toți – la Cahul), Adriana Ochișanu (Cantemir). În total serviciile artiștilor au fost estimate la cel puțin 75 200 lei.

Concertele cu tentă electoral organizate de PDM la 28 septembrie curent, la Telenești și Cahul, sînt menționate la capitolul – activități electorale înainte de înregistrarea candidaților electorali.

Candidatul pe lista Partidului Patria, Renato Usatîi, menționat în raport drept „cetățeanul” (nefiind înregistrat în calitate de candidat electoral atunci) este vizat în cazul mun. Chișinău, unde, la 24 septembrie 2014, au evoluat Stas Mihailov și trupa Fly Project. La emisiunea televizată „În Profunzime” Renato Usatîi a sugerat că pentru un concert i-ar fi plătit artistului Stas Mihailov 80 mii USD, echivalentul a 1 179 200 lei. Concertul organizat de Usatîi este menționat în raport drept activitate de campanie electorală înainte de înregistrarea concurenților electorali.

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a organizat un concert cu tentă electorală, după ce a fost înregistrat în calitate de concurent electoral. La 12 octombrie 2014, în incinta Palatului de Cultură din Ungheni, PLDM a organizat un concert cu participarea maestrului Eugen Doga și a Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale. Costurile (achitarea serviciilor artiștilor) sînt estimate la cel puțin 18000 lei.

CURENTUL precizează: Alegerile parlamentare vor avea loc în Republica Moldova, la 30 noiembrie curent. Campania electorală a început la 30 septembrie 2014. La moment, Comisia Electorală Centrală a înregistrat 19 concurenți electorali.

Kristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților