Pentru a pica testul de integritate, funcţionarii publici trebuie să pretindă și să accepte mită, să nu denunțe cazurile de corupție, să accepte cadouri în afara relațiilor de protocol sau peste valoarea admisibilă de la persoanele cu care intră în relații de serviciu. Declaraţia a fost făcută de către vicedirectorul Centrului Național Anticorupție, Cristina Țărnă în cadrul unui interviu pentru portalul Moldova Curată.
Cei care nu vor susține testele de integritate vor fi sancționați dur, cu demiterea din funcție sau vor avea o mențiune în cazier că persoana a picat testul de integritate, aceasta fiind un impediment la angajarea într-o nouă funcție public. În alte cazuri mai pot fi aplicate sancțiuni disciplinare.
„Legea obligă instituția să aplice sancțiunea de eliberare din funcție în cazul în care se constată că agentul public testat nu și-a onorat obligația de a nu se implica în acte de corupție, acte conexe corupției și fapte de comportament corupțional. La fel, legea introduce noțiunea de cazier de integritate, care trebuie prezentat obligatoriu la angajarea în serviciul public. Mențiunea din cazier că persoana a picat testul de integritate poate fi un impediment la angajare într-o nouă funcție publică” , a spus Cristina Țărnă.
CNA va demara testarea funcționarilor publici începînd cu luna august, 2014.
Elena Mocreac