[ X ]
Iată ce spune Mihai Poalelungi despre caracterul şedinţelor de judecată în dosarul Filat!
6 Aprilie

Mihai Poalelungi, Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), a acordat un interviu pentru BizLaw, în cadrul căruia a fost întrebat, referitor la cazul Filat, dacă e corect ca toate ședințele să se desfășoare cu ușile închise, transmite CURENTUL.

„În lege este prevăzut cînd ședințele trebuie să fie cu ușile închise. Nu cunosc dosarul, dar se motivează cu secretul anchetei. Martorii care dau explicaţii, ar figura și în alt dosar. Vreau să cred că, după ce vor termina cu audierea martorilor respectivi, cauza va fi examinată în şedinţă publică”, a declarat Mihai Poalelungi.

Întrebat cît de des discută cu Preşedintele ţării, Mihai Poalelungi a răspuns: „Foarte rar. Ultima dată ne-am întîlnit, cred că, anul trecut, în timpul unei vizite oficiale a Preşedintelui ţării la Minsk”.

În acelaşi timp, el a afirmat că nu s-a întîlnit cu Premierul Filip şi nu-l cunoaşte personal. „Cu fostul Premier Valeriu Streleț am avut întîlnire și am discutat despre ce trebuie să facem pentru a schimba starea de lucruri în sistemul judecătoresc”, a precizat el.

În altă ordine de idei, Mihai Poalelungi a spus că „justiţia este dependentă de politic în sensul în care Parlamentul este cel care stabilește bugetul pentru sistemul judiciar, adoptă legi, inclusiv ce vizează sistemul judecătoresc”.

„Judecătorii de la CSJ şi conducerea CSJ sînt numiţi tot de către Parlament. În componenţa CSM sînt trei reprezentanţi ai societăţii civile, numiţi tot de către Parlament. O interacţiune dintre politic și justiție este vrei, sau nu”, a declarat Preşedintele CSJ.

În opinia sa, „un judecător poate fi influenţat de către politicieni numai dacă are probleme de integritate”.

„În asemenea caz, dacă te respecţi, te duci din sistem. Să vină altul care  e integru. Dacă tu ai casă, maşină scumpă etc. şi nu poţi motiva legalitatea dobândirii acestor bunuri, e clar că eşti vulnerabil”, a declarat Mihai Poalelungi.

El a menţionat că nu i s-a întîmplat să fie sunat de politicieni, deputați, care să-l roage să intervină într-un dosar, să influențeze anumite decizii.

„Depinde cum te impui din start. Dacă ești integru, ești respectat, te respecți și nu te închini în fața politicienilor, nimeni nu-ți poate face nimic. Dacă umbli după favoruri și ai probleme de integritate, desigur că ești șantajabil. Totul depinde de conştiinţa noastră, a tuturor. Este important să nu admiţi să fii influenţat şi atunci nu vei fi”, a menţionat Mihai Poalelungi.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților