[ X ]
Iată ce ramură a puterii de stat este mai coruptă, potrivit unui sondaj
17 Decembrie

Cea mai coruptă ramură a puterii de stat este sistemul judecătoresc. Cel puţin aşa arată datele unei cercetări sociologice efectuată de Transparency International Moldova în colaborare cu Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing „CBS-AXA”, transmite CURENTUL.

La solicitarea de a răspunde care ramură a puterii de stat o consideră mai coruptă, cea mai mare parte a respondenţilor a evidenţiat Judiciarul (sistemul judecătoresc), opinia respectivă a oamenilor de afaceri s-a aprofundat comparativ cu 2012 .

Atât reprezentanţii gospodăriilor casnice, cât şi oamenii de afaceri consideră că banii sunt „instrumentul” principal de soluţionare neoficială a problemelor în serviciul public. Comparativ cu 2012, o mai mare parte a respondenţilor opinează astfel.

„Aceasta vorbeşte despre faptul că prevenirea eficientă a corupţiei este imposibilă fără un sistem funcţional de declarare şi control a veniturilor, proprietăţii şi intereselor personale ale demnitarilor şi funcţionarilor publici”, susţin autorii cercetării.

Totodată, comparativ cu 2012, ponderea respondenţilor care susţin că este mai simplu de soluţionat problemele pe căi neoficiale a scăzut uşor.

Reprezentanţii gospodăriilor casnice au plătit mită mai des în instituţiile de învăţământ (43% din respondenţii care le-au contactat), la înregistrarea transportului şi calificarea conducătorilor auto (40,2%), procuratură (40%) şi instituţiile medicale (39,8%). Oamenii de afaceri au recurs la mită mai frecvent pentru a obţine autorizaţii de construcţie (27,9% din cei care au contactat instituţia), în vamă (25,9%), în poliţie (25,2%) şi instanţele de judecată (24,6%).

Mita medie plătită de reprezentanţii gospodăriilor casnice variază în dependenţă de domeniu, cea mai mare fiind achitată în Procuratură (2780 lei) şi instanţele de judecată (2120 lei). Oamenii de afaceri plătesc cele mai mari mite în instanţele de judecată (8809 lei), pentru a câştiga achiziţiile publice (7000 lei) şi în birourile de avocaţi (4075 lei).

Mita totală estimată în gospodăriile casnice a constituit în anul 2014 aproximativ 899 mil. lei, sporind comparativ cu anul 2012 cu 23 %. Ţinând cont că inflaţia a constituit circa 12% în această perioadă de timp şi numărul gospodăriilor casnice a crescut cu cca 5 %, în termeni reali suma mitelor plătită de gospodăriile casnice a crescut cu aproape 6 %. În 2014, reprezentanţii gospodăriilor casnice au plătit neoficial cel mai mult în instituţiile medicale (372 mil. lei), instituţiile de învăţământ (83,8 mil. lei) şi poliţie (72,2 mil. lei).

CURENTUL.md precizează: Cercetarea a fost efectuată pe un eşantion de 1106 persoane în vîrstă de la 18 ani şi mai mult, în cazul gospodăriilor casnice; 457 de unităţi de business. Marja de eroare maximă este de +2,9% pentru gospodăriile casnice şi +4,4% – pentru unităţile de business. Perioada de culegere a datelor: 13 septembrie – 3 octombrie 2014 – intervievarea reprezentanţilor gospodăriilor casnice şi 13 septembrie – 25 noiembrie 2014 – intervievarea oamenilor de afaceri.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților