[ X ]
Guvernul va consulta opinia publică asupra proiectului Strategiei de Integrare a Minorităților Naționale
22 Aprilie

Prim-ministrul Chiril Gaburici a avut ieri o întrevedere cu Înaltul Comisar al OSCE pentru Minoritățile Naționale (ÎCMN), Astrid Thors. Dialogul dintre cei doi oficiali a vizat potenţialul de integrare a minorităților naționale în societate şi politicile promovate în acest sens de către autorităţile de la Chişinău, transmite CURENTUL.

Interlocutorii s-au referit la situaţia școlilor moldovenești cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană și au punctat asupra oportunității elaborării unui regulament privind funcţionarea acestor instituţii.

Un alt subiect s-a axat pe relaţiile dintre autoritatea centrală şi cea a Autonomiei găgăuze pe diverse dimensiuni – economică, socială, culturală.

Chiril Gaburici a apreciat atenţia acordată de OSCE pentru UTA Gagauz-Yeri. „Interesul nostru prioritar constă în menţinerea stabilităţii în această regiune şi includerea Găgăuziei în procesele de modernizare, dezvoltare economică şi integrare europeană”, a subliniat Prim-ministrul.

În cadrul dialogului de astăzi, s-a menţionat despre importanța Strategiei de Integrare a Minorităților Naționale, obiectiv stipulat în Programul de guvernare.

„Pe teritoriul Republicii Moldova convieţuiesc mai multe minorități, important este să ne consultăm cu ei și să aflăm poziția lor asupra tuturor problemelor şi iniţiativelor”, a precizat Premierul.

Documentul se va axa pe următoarele direcţii prioritare: participarea în viaţa publică, politicile în sfera lingvistică, dialogul intercultural, reflectarea în mass-media şi consolidarea apartenenţei civice a minorităţilor naţionale la statul Republica Moldova.

La rândul său, Astrid Thors a reconfirmat disponibilitatea OSCE de a acorda asistență în realizarea practică a Strategiei.

„Salut angajamentul Guvernului de a trece rapid la elaborarea și adoptarea unei strategii de integrare a minorităților naționale și m-am bucurat să văd că un proiect de strategie este deja pus la dispoziția publicului pentru consultări. Sunt sigură că adoptarea și implementarea acestei strategii și a planului de acțiuni vor contribui la coeziunea socială și stabilitatea în Republica Moldova”, a spus acesta.

La 15 aprilie, proiectul Strategiei de integrare a fost plasat, pentru consultarea opiniei publice, pe pagina-web a Biroului Relații Interetnice. Pe parcursul următoarelor două luni proiectul va fi discutat cu societatea civilă.

După aprobarea Strategiei, autorităţile vor elabora Planul naţional de acţiuni privind implementarea acesteia. Strategia va fi realizată în două etape (2015 – 2017, 2018 – 2020).

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților