[ X ]
[ X ]
[ X ]
Guvernul pledează pentru interzicerea fumatului în locurile publice
25 Mai

Consiliul Național Coordonator în domeniul Controlului Tutunului s-a întrunit ieri într-o şedinţă la care au participat reprezentanți ai ministerelor și instituțiilor publice, precum și ai organizațiilor neguvernamentale, transmite CURENTUL.

Agenda discuțiilor a vizat realizarea obiectivelor pentru restricționarea fumatului în locurile publice în temeiul intrării în vigoare la 31 mai 2016 a prevederilor legii 278 privind controlul tutunului, aspecte ce vizează asigurarea de către Stat a condițiilor necesare pentru aplicarea prevederilor legislative.

Membrii Consiliului au audiat acțiunile întreprinse în vederea ratificării Protocolului privind combaterea comerțului ilicit cu produse de tutun la Convenția Cadru a Organizației Mondiale a Sănătății, dar și activitățile propuse pentru celebrarea Zilei Mondiale fără Tutun marcată la 31 mai a.c.

Legea prevede metode clare de protejare a populaţiei de efectul nociv al fumatului şi expunerii la fumul de ţigară, iar Guvernul reiterează necesitatea implementării prevederilor privind interzicerea fumatul în locurile publice. Republica Moldova nu este prima ţară unde se aplică asemenea restricţii: în majoritatea ţărilor europene, inclusiv în România, Rusia, Ucraina, Turcia ele sunt deja implementate. Temerile agenților economici de pretinse prejudicii economice sunt doar niște mituri, iar acestea vor fi spulberate deoarece localurile vor fi vizitate de un număr mai mare de persoane nefumătoare.

Deputatul și președintele Comisiei pentru Protecție Socială, Sănătate și Familie din cadrul Parlamentului Republicii Moldova, Oxana Domenti a subliniat necesitatea implementării Legii 278 privind controlul tutunului și a reiterat că Parlamentul susține ireversibil această inițiativă.

În contextul intrării în vigoare la 31 mai 2016 a prevederilor Legii 278 privind controlul tutunului agenților economici le-au fost furnizate explicațiile și susţinere informaţională privind aplicarea corectă a restricţiilor privind fumatul în spaţiile închise şi semiînchise, au fost organizate instruiri necesare şi punerea la dispoziţie a unui Ghid practic privind organizarea spaţiilor libere de tutun. Totodată, au fost demarate mai multe campanii de informare și spoturi sociale pentru populație.

În Republica Moldova, anual, se înregistrează un număr de circa 4600 de decese cauzate de consumul produselor de tutungerie, dintre care 95% fiind cancerul pulmonar. 60% din decese survin la populația de vârstă activă. Astfel, consumul de tutun și expunerea la fumul de țigară are consecințe extrem de grave pentru sănătatea publică și securitatea demografică.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților