[ X ]
[ X ]
[ X ]
Guvernul de la Chișinău se baricadează cu sisteme antitero
15 Aprilie

Cabinetul de miniștri urmează să examineze în următoarea ședință Regulamentul cu privire la regimul de acces în sediul Guvernului, care prevede că intrările vor fi dotate cu sisteme antitero, iar vizitatorii, inclusiv reprezentanții mass-media, vor fi supuși unor verificări suplimentare, informează Curentul.md, cu referire la proiectul Regulamentului.

Noile reguli de acces au drept obiectiv asigurarea unui regim mult mai riguros de pază și control-acces, evidența personalului și vizitatorilor, menținerea ordinii publice în clădire și pe teritoriile adiacente.

Accesul persoanelor în sediul Guvernului se va efectua doar prin intrări asigurate cu sisteme de control tehnic antiterorist, sisteme electronice de identificare și evidență, sisteme de supraveghere video, special destinate acestui scop, denumite ”puncte de control-acces”. Toate intrările în clădire vor fi denumite convențional „A”, „B”, „C”, „D”, „E”, „F”, „G”, „H”, „I” şi „J”.

Pentru cele mai importante persoane în stat este rezervată intrarea ”F”, situată în spatele clădirii. Pentru restul persoanelor, în baza unui permis special eliberat de către Centrul Telecomunicații Speciale, vor fi accesibile intrările „A” (din str. Pușin), „B” (intrarea din fața clădirii, din PMAN), „C” (din str. Bodoni) și „E” (în spatele aripei drepte a clădirii).

Reprezentanţii mass-media vor introduce în sediul Guvernului aparatele de fotografiat și de filmat numai după efectuarea de către colaboratorii Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat a controlului vizual şi/sau cu ajutorul mijloacelor speciale din dotare. Jurnaliștii vor fi obligați să respecte noile reguli și se vor deplasa doar pe traseul stabilit de colaboratorii Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat (SPPS), pînă la sălile de destinație, fără acces în alte săli sau spații. La fel, reprezentanții mass-media vor trebui să se abţină de la acţiuni, care ar putea genera sau favoriza stări de conflict. Persoanele ce nu vor respecta noile rigori vor fi reținute de către colaboratorii SPPS și predate organelor competente.

Directorul Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat, Victor Țărnă, susține că în prezent accesul persoanelor în clădirea Executivului este reglementat printr-o hotărâre de Guvern din 2006, prevederile căreia sunt deja depășite și se necesită o armonizare cu situația actuală, fapt pentru care a fost elaborat un nou Regulament.

Diana Cebotari, stagiară

Inapoi la arhiva noutaților