[ X ]
[ X ]
[ X ]
Guvernul a decis: Femeile vor trebui…
8 Mai

Guvernul s-a angajat să sporească reprezentarea femeilor în funcţii decizionale. Astfel, potrivit amendamentelor la Legea cu privire la Executiv, dar și Legea privind adoptarea  Regulamentului Parlamentului se instituie o cotă de reprezentare minimă de 40 la sută atît pentru femei, cît și pentru bărbați, transmite CURENTUL.

Completări se mai propun la Codul Electoral, dar și la Legea privind partidele politice. Astfel, pe listele electorale cel puțin 40 la sută dintre candidați vor trebui să fie femei. Mai mult, urmează să fie modificată și Legea Presei, pentru  a asigura obligarea  publicațiilor periodice și agențiilor de presă să utilizeze un limbaj nonsexist.

De asemenea, sunt prevăzute completări la Legea cu privire la publicitate, cu scopul de a interzice utilizarea unui mesaj neadecvat și publicitatea sexistă. Cei care nu vor respecta noile prevederi riscă sancţiuni administrative.

Totodată, Guvernul a avizat pozitiv o iniţiativă legislativă a unui grup de deputaţi în frunte cu vicepreşedinta Parlamentului, Liliana Palihovici, care prevede o cotă de reprezentare a femeilor în listele electorale de cel puţin 30 de procente.

Curentul.md precizează că modificările şi completările legilor sus-menţionate vor intra în vigoare după ce vor fi votate de Parlament.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților