Ex-Premierul Iurie Leancă și-a început cariera politică pe cont propriu, plecînd din PLDM și anunțînd că, în scurt timp, va lansa un nou proiect politic. Desigur, acest eveniment a stîrnit diverse reacții, opinii, comentarii atît în mediul politic, cît și în societate, în general. Unii își declară susținerea pentru Iurie Leancă, alții dezaprobă pasul făcut de el, unii îi prezic un mare viitor politic, alții cred că el nu are mari șanse de a se afirma pe cont propriu. Dar, lăsînd la o parte abordările emotive, se cer și unele analize la rece a ceea ce s-a întîmplat. Iar dincolo de impresiile bune pe care le-a lăsat unora ex-Premierul prin anunțul său de a merge mai departe cu propriul proiect politic, există și un șir de greșeli pe care le-a comis Iurie Leancă și care ar putea să-l coste în continuare.
Cea mai mare greșeală politică este că Iurie Leancă nu a ales corect momentul „divorțului” de PLDM. Plecînd din rîndurile acestui partid imediat după învestirea noului Guvern, el a dat impresia că la baza acțiunii sale este o supărare personală pentru că nu mai este el ce va sta de acum încolo în fruntea Executivului. Toate argumentele sale, precum că învestirea noului Guvern ar fi un pas înapoi în procesul de integrare europeană al Republicii Moldova au răsunat chiar în ziua în care înalți oficiali europeni se întîlneau la Bruxelles cu noul Premier, Chiril Gaburici, pe care-l asigurau de sprijinul lor și-și declarau disponibilitatea de a colabora cu noul Guvern, iar Chiril Gaburici, la rîndul său, le dădea asigurări că integrarea europeană va rămîne o prioritate a Guvernului Republicii Moldova.
La fel de lipsite de sens au părut și argumentele lui Iurie Leancă despre Guvernul minoritar și despre votul comuniștilor. Or, cu puțin timp înainte singur acceptase să fie Prim-ministru al unui Guvern minoritar și încercase chiar să-i convingă pe comuniști să-și dea votul pentru el. În plus, sub greutatea declarațiilor sale anticomuniste a fost pusă imediat la îndoială de unii analiști și politicieni, care au amintit cu această ocazie că Iurie Leancă a fost unicul demnitar de rang înalt care, în 2001, a rămas un timp în funcție în cadrul noii guvernări comuniste a Republicii Moldova și a plecat doar cînd a înțeles că nu are alternativă. La fel, același lucru i s-a reproșat și unicului deputat liberal-democrat care l-a urmat, Eugen Carpov. Or și acesta acceptase anterior funcții diplomatice în care fusese delegat de guvernarea comunistă, atunci nefiind deranjat deloc de acest aspect. Toate aceste momente, readuse în atenția opinie publice, au făcut ca mulți să se îndoiască de sinceritatea declarațiilor lui Iurie Leancă puse la baza plecării din PLDM și lansării noului proiect politic.
În această situație, mult mai înțelept pentru Iurie Leancă ar fi fost să rămînă încă ceva timp în PLDM, monitorizînd atent acțiunile comuniștilor în susținerea guvernării minoritare. La sigur, ar fi apărut o mulțime de situații, care, contabilizate politic, i-ar fi oferit lui Iurie Leancă argumente mult mai puternice pentru distanțarea de PLDM și pentru lansarea propriului proiect politic. Astfel, el nu ar mai fi apărut în postura de supărat pe faptul că nu mai este el Premier și nimeni nu ar fi speculat la tema sincerității declarațiilor sale anticomuniste.
O altă mare greșeală comisă din start de Iurie Leancă au fost argumentele stîngace pe care le-a folosit pentru a se distanța de greșelile și abuzurile admise în perioada cînd era Prim-ministru. El a recunoscut că poartă responsabilitate pentru acestea, dar ca argumente a folosit expresii de genul „eu nu mă prea pricepeam și așa mi s-a spus să fac” sau „eu am fost un simplu Prim-ministru”. Aceste declarații ale sale au provocat o serie de glume despre noul său proiect politic de genul „eu nu mă prea pricep la politică, dar m-i s-a spus să-mi fac partid”, „eu voi fi un simplu lider de partid și voi face cum mi se va spune”. În situația în care asupra lui Iurie Leancă planează suspiciuni că ar fi exponentul intereselor unei anume tabere politice și că acțiunea sa de fapt nu ar fi una de bună voie, ci impusă de cineva care are drept scop distrugerea PLDM, astfel de declarații și reacții la ele îl pot costa scump pe Iurie Leancă.
O altă mare greșeală a sa a fost declarația că, pînă acum, idee nu a avut cum se finanțează un proiect politic și că și-a dat seama că nu are bani pentru aceasta, de aceea va apela la ajutorul oamenilor. Astfel, el indirect a confirmat că, chiar dacă a făcut atîțea ani politică la cel mai înalt nivel, nu cunoaște lucruri elementare despre aceasta. Iar dacă mai adăugăm aici și glumele care au apărut că Iurie Leancă mizează nu pe banii cetățenilor, ci pe banii unui cetățean anume, vedem că ex-Premierul din nou a făcut un pas greșit, care-l poate costa enorm în viitor. Ca să nu mai vorbim de faptul că această declarație a sa i-a descurajat pe unii din teritoriu care ar fi fost gata eventual să-l urmeze, dar acum se vor gîndi serios dacă are sens să facă acest lucru. Cei din teritoriu, nu este un secret, atunci cînd iau anumite decizii, iau în calcul două aspecte: în ce măsură vor avea acces la resurse administrative și în ce măsură liderul lor de la Chișinău îi va putea susține financiar. Iurie Leancă le-a transmis un mesaj clar că nimic din toate astea nu le poate oferi și ei au făcut, probabil, concluziile de rigoare.
O altă greșeală este că, părăsind mult prea devreme PLDM, Iurie Leancă practic le-a tăiat spațiul de manevră acelor din colegii săi care ar fi putut eventual să-l urmeze. Or, se știe că, de obicei, partidele sînt părăsite în ajun de alegeri sau cînd perspectiva acestora este una nu chiar îndepărtată, și practic niciodată imediat după scrutin.
Încă o greșeală este și mesajul ambiguu transmis de Iurie Leancă vizazi de posibilitatea participării sale în competiția pentru primăria capitalei. Or, nefiind exclusă participarea sa în acest scrutin, el riscă să atragă criticele liberalilor pentru care lupta pentru primăria capitalei este una extrem de importantă. În situația în care și așa are deschise mai multe fronturi de luptă, avînd capacități extrem de reduse, o eventuală confruntare cu liberalii l-ar pune pe Iurie Leancă într-o situație destul de delicată.
Desigur, ar fi multe de spus și despre alte greșeli pe care a reușit să le facă într-un termen atît de scurt fostul Premier al Republicii Moldova, dar și acestea sînt suficiente pentru a înțelege că Iurie Leancă, chiar dacă are unele mesaje bune, se poziționează bine în anumite situații, totuși, admite și o mulțime de greșeli. Și dacă nu va atrage atenție acestui aspect, ele l-ar putea costa scump în viitor. Poate chiar cariera politică din continuare.
Dumitru Spătaru