[ X ]
[ X ]
[ X ]
Grecia și Moldova au semnat un memorandum. Iată ce presupune!
8 Aprilie

Ministrul de Externe al Greciei, țară care deține președinția Uniunii Europene (UE), Evangelos Venizelos, aflat în vizită la Chișinău, a semnat alături de Natalia Gherman, ministrul de Externe al Republicii Moldova, un memorandum ce presupune transferul de cunoștințe și experiență către RM în procesul de integrare europeană. Despre aceasta oficialii au anunțat în cadrul unei conferințe de presă, transmite CURENTUL.

Ministrul grec a menționat că Republica Elenă și Republica Moldova au un trecut și un traseu similar.

“Noi înțelegem sensibilitatea poporului de aici și suntem dispuși să muncim alături de Guvernul RM pentru a menține pacea în regiune, dar și pentru a respecta suveranitatea și integritatea teritorială a statului”, a declarat Evangelos Venizelos.

Potrivit spuselor sale, după liberalizarea regimului de vize din 28 aprilie curent, prima acțiune ce rezultă din acest Memorandum bilateral, va fi definitivarea procedurii tehnice pentru semnarea Acordului de Asociere cu UE.

“Voință politică este, dar e nevoie și de pregătirea procedurilor necesare. Astfel, va fi accelerată inițierea procedurii tehnice pe care intenționăm să o finisăm până la încheierea mandatului de președinție al UE pe care îl deținem”, a spus oficialul European.

Totodată, el a spus că transferul de experiență pe domeniul integrării europene între  instituțiile elene și cele din Moldova va avea loc în mod deschis și direct.

La rîndul ei, Natalia Gherman a menționat că memorandul semnat presupune sincronizarea acțiunilor în procesul de integrare europeană a RM, dar și preluarea practicilor instituțiilor omoloage ale Greciei.

“Cea mai bună practică este de a învăța de la cei care au parcurs aceeași cale și sunt disponibili de a le prezenta și celorlalți”,  a afirmat vicepremierul moldovean.

Kristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților