[ X ]
Godea sparge tăcerea. „A venit momentul să facem un pas înainte”
16 Ianuarie

Președintele Partidului Acțiunea Democratică(PAD) solicită autorităților să întreprindă măsuri în legătură cu situația din Transnistria și UTA Găgăuzia, scrie tribuna.md

După cum relatează TRIBUNA, un apel în acest sens a fost adresat astăzi în cadrul unei conferințe de presă.

Declarația vizează situația creată în jurul școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană și cea cu privire la organizarea unui referendum în autonomia găgăuză.

Godea i-a sugerat Președintelui R. Moldova, Nicolae Timofti să se implice ”activ și vizibil în acest proces”. El i-a cerut convocarea Consiliului Suprem de Securitate pentru a lua o decizie în legătură cu  evenimentele din Transnistria și Găgăuzia.

Premierului Iurie Leancă i-a fost solicitat să se sesizeze asupra abuzurilor din stînga Nistrului. Liderul PAD s-a adresat și Președintelui Parlamentului, Igor Corman și liderului PDM, Marian Lupu ”să se dezică de deputații găgăuzi sau să-i  denunțe public”.

Mai mult ca atît, politicianul a cerut lui Igor Corman să convoace o ședință extraordinară a Parlamentului privind situația din raioanele de Est și autonomia găgăuză.

El a făcut un apel și către fostul său coleg de partid, Procurorul General, Corneliu Gurin, ca să dea o calificarea acestor cazuri.

El a criticat ”anemia și prostia autorităților de la Chișinău” pentru ceea ce li se întîmplă școlilor moldovenești din regiunea transnistreană. Premierul Iurie Leancă a fost luat peste picior pentru faptul că a intrat în polemici cu Președintele României și lipsă de reacție la adresa Rusiei.

”Am tăcut în ultima vreme și am făcut că acest proces să fie retras de pe agenda publică în contextul parafării Acordului de Asociere cu UE. Acestea a trecut și a venit momentul să facem un pas înainte. Moldova nu mai are voie să uite de cetățenii din stînga Nistrului”, a mai spus Godea.

Adrian Pancu 

Inapoi la arhiva noutaților