[ X ]
Gerhard Schumann-Hitzler: UE susține cetățenii și întreprinderile din R. Moldova
26 Martie

Guvernul Republicii Moldova a semnat astăzi cu Comisia Europeană un acord de finanțare în agricultură  și dezvoltare rurală – Programul ENPARD. Acordul a fost semnat de Prim-ministrul Republicii Moldova, Chiril Gaburici, și Directorul pentru Vecinătatea Estică a Comisiei Europene, Gerhard Schumann-Hitzler, în cadrul unei ceremonii publice, transmite CURENTUL.

Chiril Gaburici a declarat că programul în valoare de 64 mln. euro va ajuta la asigurarea unui plus de suport pentru agenții economici, pentru a nu mai fi așa auster.

“De acest program vor beneficia toți agenții economici înregistrași oficial în țara noastră, inclusive și cei din stînga Nistrului. Programul ENPARD demonstrează că UE are încredere în Guvernul RM”, a menționat Premierul.

De asemenea, el a spus că prin intermediul acestui program, competitivitatea va crește nu doar pe piața UE, dar și pe alte piețe.

La rîndul său, Gerhard Schumann-Hitzler, a specificat că astăzi este o zi importantă în parcursul european al RM.

“Am avut o întîlnire constructivă unde am discutat despre reformele necesare pentru a-i permite RM să continue calea și să pună bazele creșterii economice și să crească perspectivele cetățenilor. Am semnat acest acord important, prin care putem demonstra  că UE susține cetățenii și întreprinderile din RM. Nu sunteți lăsați singuri pe calea reformelor”,Directorul pentru Vecinătatea Estică a Comisiei Europene.

Oficialul european a mai spus că statele membre ale UE văd cît de important este suportul acesta pentru cetățenii RM. “Nu este ultima acțiune în acest sens, dar este una foarte importantă”, a punctat Gerhard Schumann-Hitzler.

CURENTUL.md precizează: Valoarea totală a Acordului semnat constituie 64.075.000 euro din care 53 milioane euro sunt acordate de Comisia Europeană pentru componenta de suport bugetar sectorial și 11.075.00 euro drept componenta de suport complementar, inclusiv 11 milioane euro constituie contribuția Comisiei Europene, iar 75 mii euro – o co-finanțare estimativă din partea beneficiarilor de granturi. Implementarea Programului ENPARD va contribui la dezvoltarea capacităților de export a principalelor produse pe piața UE al Republicii Moldova și astfel creșterea impactului asupra PIB-ului. Mijloacele sunt destinate promovării creşterii economice durabile şi incluzive în domeniul agricol şi dezvoltării rurale. Printre obiectivele acestuia sunt restructurarea şi modernizarea sectorului agroalimentar; asigurarea managementului durabil al resurselor naturale; îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi de muncă în regiunile rurale. Perioada de executare a Acordului de Finanțare constituie 7 ani din momentul intrării în vigoare a acestuia. Etapa de implementare constituie 5 ani, iar cea de încheiere de 2 ani. Acordul va intra în vigoare la data recepționării de către Comisia Europeană a notificării din partea R.Moldova privind efectuarea tuturor procedurilor interne necesare intrării în vigoare a acestuia.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților