[ X ]
[ X ]
[ X ]
Galina Bostan: Proiectul de act legislativ conţine unele carenţe de tehnică legislativă
26 Aprilie

Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) a efectuat expertiza coruptibilităţii proiectului Legii cu privire la modificarea şi completarea unor acte legislative (realizarea politicii fiscale, vamale şi bugetare pe anul 2016), autorul iniţiativei legislative este Guvernul RM, însă autor nemijlocit – Ministerul Finanţelor, transmite CURENTUL.

Președintele CAPC, Galina Bostan, pe deoparte – a lăudat proiectul, însă pe de altă parte – l-a criticat.

„Proiectul şi nota informativă la proiectul de Lege au fost plasate pe pagina web a Ministerului Finanţelor, pe portalul particip.gov.md şi pe pagina web a Parlamentului, persoanele interesate avînd posibilitatea să-şi expună opinia cu privire la conţinutul proiectului de Lege. În acest fel transparenţa decizională în procesul promovării proiectului a fost respectată”, a menționat Bostan.

Totodată, potrivit ei, nota informativă anexată la proiect nu conţine analize detaliate: „Lipsește o analiza a nivelului compatibilității a proiectului de act legislativ cu reglementările corespondente ale legislaţiei comunitare; o fundamentare economico-financiară, deşi proiectul presupune cheltuieli financiare şi de altă natură; o analiză a impactului de reglementare, deşi proiectul vizează direct şi activitatea de întreprinzător”.

Galina Bostan a mai spus că, din textul proiectului şi aplicarea ulterioară a acestuia: ”rezultă stabilirea şi promovarea expresă a unor interese/beneficii de grup sau individuale, necorelate/contrare interesului public general; rezultă prejudicierea intereselor (drepturilor, libertăţilor) anumitor categorii de persoane sau prejudicierea interesului public”.

În același context, Bostan a afirmat că, prevederile proiectului, în general, nu contravin legislaţiei în vigoare.

”Totuşi, în scopul excluderii eventualelor prevederi concurente cu alte prevederi ale legislaţiei, ar fi oportună a analiză suplimentară, în special, a cadrului normativ care reglementează impozitul pe autovehicule, fondul rutier şi autorităţile publice locale. Proiectul de act legislativ conţine unele carenţe de tehnică legislativă”, a conchis Bostan.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților