[ X ]
[ X ]
[ X ]
(GALERIE FOTO) Sylvester Stallone de Moldova a făcut-o şi pe asta!
29 Aprilie

Prim-ministrul Chiril Gaburici și şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, au vizitat ieri cel mai solicitat punct de trecere a frontierei, Leușeni-Albița, în contextul marcării primei aniversări de la abolirea regimului de vize cu Uniunea Europeană pentru cetățenii moldoveni, deținători ai pașapoartelor biometrice, transmite CURENTUL.

Conducerea Poliției de Frontieră a prezentat Premierului datele statistice înregistrate timp de un an, echipamentul din dotarea instituției și a demonstrat cum au loc procedurile controlului de frontieră.

Chiril Gaburici a apreciat înalt realizările Poliției de Frontieră la capitolul managementul frontierei și modul de îndeplinire a angajamentelor asumate în obținerea regimului liberalizat de vize. În context, Premierul a mulțumit angajaților pentru munca enormă pe care o depun. „Astăzi se împlinește un an de când avem regim fără vize în UE și cetățenii noștri, indiferent de etnie, loc de trai sau limba pe care o vorbesc, pot circula liber. De asemenea, constat că modernizarea instituției este vizibilă și mă bucur să văd că aveți o cooperare reușită și cu colegii din România”, a precizat șeful Executivului.

Potrivit datelor, timp de un an, prin punctele de trecere situate la hotar cu România și Aeroportul Internațional Chișinău au fost înregistrate peste 460 de mii de traversări ale cetățenilor moldoveni în spaţiul Schengen.

„Cei mai mulţi moldoveni au ales să treacă hotarul prin punctul de trecere Leușeni-Albița. În 12luni, poliţiştii de frontieră de aici au înregistrat peste 100 de mii de persoane. Pentru noi este important că majoritatea cetățenilor, circa 90 la sută, respectă condițiile de ședere în spațiul european și se reîntorc acasă”, a subliniat șeful Poliției de Frontieră, Dorin Purice.

După prezentarea datelor, Premierul Chiril Gaburici și şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, au fost familiarizați cu modalitatea de efectuare a controlului de frontieră. Oficialii au discutat cu participanții la traficul transfrontalier, dar și cu polițiștii de frontieră aflați la muncă.

Ulterior, șeful Executivului a inspectat segmentul „verde” al frontierei de stat, unde i-a fost prezentat echipamentul poliției de frontieră, utilizat la supravegherea graniței. Însoțit de un chinolog cu câinele de serviciu, Chiril Gaburici a patrulat un segment de frontieră. De asemenea, Premierul a testat cum funcționează ambarcațiunile destinate patrulării pe râul Prut.

În timpul patrulării, Ambasadorul Pirkka Tapiola a menționat că Uniunea Europeană a susţinut financiar implementarea reformelor în acest proces, acordând țării noastre 21 de milioane de euro. „Republica Moldova a reușit să obțină abolirea regimului de vize cu UE doar pentru că a reușit să implementeze reforme concrete în acest sens”, a subliniat șeful Delegaţiei UE la Chişinău.

La finalul vizitei, Premierului Chiril Gaburici și Ambasadorului Pirkka Tapiola le-a fost înmânat câte un însemn al Poliției de Frontieră.

În 2014 Uniunea Europeană a decis abolirea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni. Regimul liberalizat de vize în spaţiul Schengen pentru cetăţenii Republicii Moldova, posesori ai paşapoartelor biometrice, a intrat în vigoare la 28 aprilie 2014. Astfel, Republica Moldova a devenit prima țară a Parteneriatului Estic, și rămâne a fi unica în acest sens, căreia i-a reușit liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților