[ X ]
[ X ]
[ X ]
(GALERIE FOTO) Peste 10 mii de persoane au cerut la Bucureşti unirea României cu R. Moldova
13 Octombrie

Peste 12 mii de persoane, dintre care circa o mie din Republica Moldova au participat ieri la „Marşul pentru Basarabia”, care a s-a desfăşurat la Bucureşti. Evenimentul este la ediţia a treia, fiind organizat de Platforma Unionista „Acţiunea 2012”, cu participarea Mişcării civice „Tinerii Moldovei”, transmite CURENTUL.

„Astăzi, românii și-au formulat încă o dată obiectivul strategic: reîntregirea națională. Noi o vrem, basarabenii o vor, dovadă și prezența a peste 1000 de tineri veniți de peste Prut prin mijloace proprii la marș. Așteptăm ca de la vorbe, politicienii să treacă la fapte, și să reușim ceea ce ne propunem pentru bunăstarea populației de pe ambele maluri ale Prutului”, a declarat George Simion, reprezentantul Platformei Unioniste Acțiunea 2012, organizatoarea evenimentului.

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP) din România, Eugen Tomac,  deputat, prezent la eveniment a declarat că, acesta este un semnal de la București.

„Cred că este un lucru extraordinar că de la București se face acest semnal pe care cu toții îl simțim, îl înțelegem, ni-l dorim, dar de foarte puține ori îl exprimăm. Cu cît mai mult vom vorbi despre unire și în România și în Basarabia, cu atît mai devreme se va întîmpla acest lucru. Eu cred cu tărie că națiunea noastră are suficientă energie pentru a pune în operă acest ideal pentru care înaintașii noștri au luptat. Cu aceste gînduri am venit astăzi aici”, a spus Tomac.

Prezent la manifestație, Primarul General al Chișinăului, Dorin Chirtoacă a calificat această manifestație ca o luptă pentru o cauză dreaptă.

„Mă bucur că tineretul nu lasă drapelul jos, îl ridică sus și continuă lupta pentru o cauză dreaptă, pentru obiectivul național. Dacă nu tinerii aceștia, următoarea generație, o anumită generație, va învinge în promovarea acestei lupte pentru idealul nostru național”, a conchis Primarul.

La final, participanţii la eveniment au aprobat Proclamația de la București. Reflectarea proiectului de țară al unității naționale prin activități concrete și acțiuni constante, garantarea securității Republicii Moldova în cazul unei agresiuni externe, crearea unui spațiu economic comun și urgentarea integrării celor două sisteme energetice sunt câteva dintre punctele enunțate în documentul aprobat duminică.

Proclamaţia este adresată membrilor Parlamentului României, Guvernului României și Primului Ministru, Președinției, tuturor candidaților înscriși în cursa pentru alegerile prezidențiale și reprezentanților instituțiilor mass-media.

Adrian Platon

IMG_4554 IMG_4568 IMG_4578 IMG_4602 IMG_4603 IMG_4649 IMG_4657 IMG_4661 IMG_4670 IMG_4704 IMG_4720 IMG_4778 IMG_4821 IMG_4843 IMG_4857 IMG_4858 IMG_4860 IMG_4912 IMG_4941 IMG_5107 IMG_5117

Inapoi la arhiva noutaților