Pe unii i-a mirat faptul că în alegerile pentru funcţia de Başcan al Găgăuziei, preconizate pentru data de 22 martie, s-au înscris doar candidaţi independenţi, iar alţii, dimpotrivă, au declarat că se aşteptau la aşa ceva, deoarece aceasta se încadrează perfect în „specificul politicului găgăuzesc”. Cert este doar că, indiferent de motive, Găgăuzia s-a „lepădat” de partide şi deja la această etapă se poate de spus că următorul Başcan va fi unul independent, chiar dacă în alegeri va fi susţinut de una sau mai multe formaţiuni politice.
În ultima perioadă, se fac tot mai multe comparaţii între alegerile din Găgăuzia şi preconizatele alegeri ale primarului municipiului Chişinău în cadrul alegerilor locale generale din acest an. Mai mult chiar, numărul celor care cred că Chişinăul se va „lepăda” de partide exact aşa cum a făcut-o Găgăuzia este în creştere. Desigur, aceasta nu înseamnă că, la fel ca şi în Găgăuzia, toţi candidaţii la funcţia de primar general al capitalei vor fi independenţi, căci e un non-sens să presupui că, indiferent de numărul de independenţi, principalele partide (şi nu doar ele) nu vor avea propriii candidaţi. „Lepădarea” chişinăuienilor de partide s-ar putea produce pe altă cale – cea a alegeri unui candidat nepartinic. Iar pentru a ne convinge de acest lucru e suficient să facem o scurtă analiză a situaţiei politice de moment din capitală.
Partidele de la guvernare au „reuşit” deja să-i dezamăgească pe mulţi dintre locuitorii capitalei (lucru firesc atunci cînd deţii puterea timp de peste cinci ani) şi, la sigur, candidaţii lor nu se vor bucura de mare succes. Comuniştii se află „în picaj” şi la nivel de ţară, în general, dar şi la nivel de capitală, în particular, lucru care s-a văzut în cadrul recentelor alegeri parlamentare. Candidatul liberalilor, actualul primar Dorin Chirtoacă, se află în fruntea capitalei deja de opt ani şi a „reuşit” să-i dezamăgească pe mulţi dintre acei ce l-au susţinut anterior. Socialiştii, deşi sînt în creştere, e prea puţin probabil să aibă forţa necesară pentru a-şi promova reprezentantul în funcţia de Primar general de Chişinău. Aceasta şi pentru că electoratul în capitală e unul specific şi, în momentele decisive, se consolidează aducînd în fotoliul de primar un exponent al segmentului democratic. Iar despre şansele altor partide, cel puţin la moment, nu cred că se poate de vorbit la modul serios.
Deci, cine rămîn? Desigur, independenţii. La moment, avem minimum trei potenţiali candidaţi independenţi numele cărora a apărut în presă în diferite contexte. Este vorba despre ex-Primarul, Serafim Urechean, actualul Preşedinte al Curţii de Conturi, şi de oamenii de afaceri Nicolae Ciornîi şi Marcel Darie. La sigur că, înainte de alegeri, vor apărea şi alţi independenţi ce se vor include în lupta pentru primărie. Şi dacă anterior, într-un material la această temă, afirmam că lupta de bază pentru primăria capitalei se va da între reprezentanţii anumitor partide, acum, urmărind apatia politică în continuă creştere a alegătorilor, generată de prestaţia sub orice critică a principalelor partide ale ţării în ultima perioadă, nu mai sînt atît de sigur că anume aşa va fi. Mai mult ca atît, înclin să cred că, dacă partidele nu-şi vor revedea comportamentul şi nu vor găsi soluţii rapide pentru pana de imagine în care se află, independenţii vor avea mult mai multe şanse decît cei ce vor reprezenta diverse formaţiuni politice.
Dumitru Spătaru