[ X ]
[ X ]
[ X ]
(FOTO) O nouă distincţie de stat necesită cheltuieli de peste 2 milioane de lei
27 Mai

Guvernul Republicii Moldova va examina în următoarea ședință de lucru proiectul hotărîrii privind înaintarea cu titlu de inițiativă legislativă aprobarea de către Parlament a instituirii unei noi distincții de stat – ”Crucea Misiunii Internaționale”, transmite Curentul.md

”Crucea Misiunii Internaționale” este o distincție de stat și se conferă cetățenilor Republicii Moldova care fac parte din forțele participante la operațiunile internaționale de menținere a păcii și persoanelor care au participat la acțiunile de luptă din Afganistan.

Noua distincție reprezintă o cruce de argint și o panglică alb cu albastru. Crucea este încărcată cu un medalion rotund, avînd chenar de aur în relief și în mijloc, în cîmp de azur, imaginea în relief a Stemei de Stat a Republicii Moldova în întregime aurită.

Conceptul distincției a fost examinat de grupul de lucru format din reprezentanți ai Aparatului Președintelui Republicii Moldova, Ministerul Apărării, Cancelariei de Stat, Comisiei Naționale de Heraldică și veteranii conflictelor armate, care au propus conferirea distincției respective și pentru cetățenii (militari și civili) care au participat la anumite misiuni internaționale pînă la declararea independenței Republicii Moldova.

Confecționarea Crucii, a legitimației, a baretei de substituție și a cutiei capitonate aferent acesteia pentru aproximativ 11000 persoane (dintre care 9000 participanți la acțiunile de luptă din Afganistan), necesită cheltuieli financiare în sumă de aproximativ 2 mln. 455 mii lei. Pentru 2014 mijloacele financiare de confecționare a 9000 de distincții urmează a fi identificate de către autoritățile implicate în realizarea Planului de activități consacrate aniversării a 25-a de la retragerea contingentului limitat al trupelor militare din Afganistan.

Diana Cebotari

Crucea-Misiunii-Internatioanle

Inapoi la arhiva noutaților