Cristian Canţir, fiul cunoscutului jurnalist Alexandru Canţir, este autorul noului buletin de politică externă al IDIS „Viitorul”, în care vine cu o analiză competentă, care i-ar face invidioşi chiar şi pe cei mai buni analişti, a situaţiei ce ţine de relaţiile moldo-americane.
După cum relatează CURENTUL, el analizează relațiile moldo-americane începînd cu anii `90 pînă în prezent, evidențiind suportul oferit de SUA de-a lungul anilor țării noastre, atît în parcursul său european, cît și în relațiile tensionate cu Rusia. Totodată, autorul consideră că, în ultima perioadă, autoritățile de la Chișinău acordă o atenție sporită Bruxeless-ului, SUA fiind prioritatea secundară.
„Care este viitorul relaţiilor moldo-americane, în condiţiile în care Chişinăul încearcă să aprofundeze relaţiile cu Bruxelles-ul? Dorim să accentuăm încă o dată că mult depinde de situaţia politică internă de la Chişinău. Foarte multe lucruri depind de alegerile legislative din noiembrie 2014. Victoria unei coaliţii de stînga sau de centru-stînga va menţine probabil relaţiile moderate cu D.C., irosind încă cîţiva ani, cu scopul de a nu provoca mînia Rusiei. Relaţiile cu Bruxelles-ul ar avea, de asemenea, de suferit, dar Republica Moldova a instituţionalizat o parte din realizările sale şi îi va fi mai dificil să renunţe la ele. Dacă – şi acesta este un mare „dacă” – o coaliţie pro-occidentală va putea fi croită din nou după alegeri, circumstanţele interne vor oferi o oportunitate de a aprofunda legăturile. Accentul ar trebui pus pe consolidarea relaţiilor politice, culturale şi a celor ce ţin de domeniul apărării”, explică expertul.
În opinia lui, R. Moldova a realizat multe progrese în relaţia sa cu Uniunea Europeană pe parcursul ultimului deceniu, dar, pe de altă parte, „relaţiile cu Statele Unite par să fi devenit oarecum secundare, deoarece elitele şi-au făcut de lucru cu proiectul de integrare europeană”. „Chişinăul are ascultători receptivi în Washington şi trebuie să profite de atenţia care i se acordă. Republica Moldova va fi mai puternică dacă va avea legături strînse atît cu Washington-ul, cît şi cu Bruxelles-ul şi nu doar cu cel din urmă”, afirmă Cristina Canţir.
Totodată, el afirmă că, deşi mulţi politicieni moldoveni nu văd cu ochi prea buni ideea de intensificare a cooperării în domeniul apărării cu Statele Unite ale Americii, Chişinăul trebuie să apeleze la expertiza americană, cu scopul de a-şi moderniza armata. „Uniunea Europeană va fi de puţin ajutor în acest sens în următorii cîţiva ani, avînd în vedere dificultăţile pe care le-a întîmpinat în dezvoltarea unei politici comune de apărare”, afirmă expertul.
Notă: Cristian Canţir a studiat şi a locuit mai mulţi ani în SUA.
Cristina Pendea