[ X ]
[ X ]
[ X ]
Finanțarea partidelor politice – discutată în cadrul unui seminar organizat de CEC
2 Iunie

Comisia Electorală Centrală (CEC) desfășoară, în perioada 2-3 iunie 2016, un seminar cu tema ”Prezentarea Regulamentului privind finanțarea activității partidelor politice și completarea raportului privind gestiunea financiară”, transmite CURENTUL.

Scopul acestuia constă în instruirea persoanelor responsabile de finanțele partidelor politice prin familiarizarea sub aspect teoretic, precum și practic – cu procedura și modalitatea de completare a rapoartelor privind gestiunea financiară.

În alocuțiunea sa, președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a vorbit despre condițiile și modul de susținere financiară a activității partidelor politice, modul de prezentare și examinare a rapoartelor financiare și controlul finanțării partidelor politice.

În acest context, președintele CEC a menționat că va fi creat un modul special în cadrul Sistemului Informațional Automatizat de Stat “Alegeri”, prin intermediul căruia se va ține evidența contabilă a partidelor politice, în ceea ce privește finanțarea activității lor.

Subiectele propuse spre discuție vizează, în primul rînd, analiza Regulamentului privind finanțarea activității partidelor politice sub aspectul finanțării private a partidelor politice prin cotizații, donații, precum și răspunderea pentru încălcarea dispozițiilor legale în domeniul finanțării partidelor politice, utilizarea de către partidele politice a subvențiilor de la stat, prezentarea și examinarea Raportului privind gestiunea financiară a partidelor politice.

De menționat că, la eveniment participă reprezentanți ai partidelor politice, Comisiei Electorale Centrale, Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, Ministerului Finanțelor, Curții de Conturi, Asociației Obștești ”Promo-LEX”. Seminarul este organizat cu suportul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare pentru Democrație/Alegeri în Moldova, finanțat de Guvernele Suediei și Norvegiei.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților