Un grup de experți în justiție, membri ai Comisiei Europene pentru Eficienţa Justiţiei, (CEPEJ), a pregătit un raport pentru anii 2010-2012 privind eficiența justiției și sistemului judecătoresc din Republica Moldova și țările Parteneriatului Estic și l-a prezentat în cadrul unei conferințe, care a avut loc la Ministerul Justiției, transmite CURENTUL.
Cele mai importante constatări se menționează că, în anul 2012, R. Moldova a înregistrat o tendință de îmbunătățire a termenelor de pronunțare a deciziilor judecătorești din sfera dreptului civil. Totuși, au fost depistate unele abateri la emiterea hotărârilor din sfera dreptului penal. Experții susțin că astfel de nereguli s-au găsit în majoritatea țărilor monitorizate din cadrul Parteneriatului Estic, nu doar în R. Moldova.
Referindu-se la calitatea și eficiența actului justiției, raportorii au recomandat majorarea bugetului destinat educației judecătorilor și personalului auxiliar. Potrivit lor, educația este unul dintre cei mai importanți factori pentru un sistem juridic calitativ. Experții au mai remarcat că RM și Armenia sunt considerate drept modele la capitolul administrarea eficientă a bugetului unei instanțe de judecată.
Șeful adjunct al Oficiul Consiliului Europei în RM, Ghenadie Barba, a precizat că acest raport apare în cadrul unui proiect comun al Uniunii Europene și Comisiei Europene și se întocmește o dată la doi ani. Scopul acestui proiect este de a îmbunătăți sectorul justiției în țările Parteneriatului Estic, din care face parte și RM.
Elena Mocreac