Experții consideră că modificările la Legea cu privire la tutun, dar şi la Codul contravenţional, aprobate de Guvern în luna decembrie și transmise Parlamentului în această lună, vor avea mai multe consecințe nefaste.
Într-un reportaj realizat de către postul de televiziune TVC 21, analistul Anatolie Golea afirmă că interzicerea țigărilor slabe, light, slim, așa cum prevăd modificările, nu este o soluție pentru a stopa fumatul. „Există două riscuri în asemenea caz: cei care acum fumează țigări slabe sau slim vor trece la țigări mai tari, mai dure. O altă parte va apela la țigările de contrabandă, care ar putea fi produse prin subsoluri, aici, la noi”, consideră analistul.
O altă consecință va fi reducerea cu circa 50% a veniturilor asigurate de ramura tutungeriei la bugetul de stat. „În 2013 veniturile din ramura tutungeriei au constituit 4% din veniturile totale la Bugetul de stat, ceea ce este echivalentul a 1 miliard de lei. Pentru 2014 sînt planificate venituri în valoare de 5-6%, bani care ar fi putut orientați spre domeniul social. Modificările trebuie aplicate temperat, nu așa brusc”, consideră redactorul-șef al agenției Infomarket, Alexandr Burdeinîi.
Cît privește interzicerea publicității în locurile unde se vînd țigările, Anatolie Golea susține că astfel vînzătorii vor fi impuși să vîndă pe sub tejghea.
Experţii atenţionează că încă o consecință gravă a proiectului respectiv va fi și pierderea locului de muncă de către mii de persoane.
„Multe chioșcuri de țigări se vor închide, dacă ramura va fi limitată în așa mod. Desigur, fumatul trebuie redus, dar totul trebuie făcut logic, pas cu pas, cu analizarea consecințelor nu doar din punct de vedere al sănătății, dar și sociale. Mulți bătrîni lucrează în aceste chioșcuri. E vorba de 30-40 mii de oameni, circa 1,5 mii chioșcuri doar în orașe. Practic toți riscă să-și piardă locurile de muncă”, consideră Alexandru Burdeinîi.
Reamintim că modificările respective prevăd interzicerea comercializării ţigărilor cu aromatizanţi, dar şi a ţigărilor slim, care constituie circa o treime din piaţa autohtonă. De asemenea, se preconizează introducerea unor interdicţii la plasarea ţigaretelor în locurile de vînzare, se prevăd noi reguli privind avertismentul despre dauna fumatului, dar şi noi reguli privind fumatul în locuri publice.
Cristina Pendea