Experţi şi politologi consideră că în Moldova este imposibilă repetarea scenariului ucrainean înainte şi după semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, pe 27 iunie. Despre aceasta ei au declarat joi, în cadrul unei mese rotunde cu tema „Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană: avantajele pentru Moldova și prețul acestora”, organizată la agenţia „INFOTAG” de Institutului American în Ucraina (AIU).
Deputatul din fracţiunea Partidului Comuniştilor (PCRM), Oleg Reidman, consideră că „în Moldova nu va fi nici un fel de război”.
„Desigur, ţara este divizată în două părţi aproape egale. Politicienii iau în calcul acest aspect, în special opoziţia, care se pronunţă împotriva semnării Acordului de Asociere cu UE. Sunt posibile acţiuni de protest, tulburări, nemulţumiri. Dar nimic mai mult. Cel mult se va ajunge la tomberoane răsturnate”, a subliniat politicianul, fiind deacord că la inactivitatea autorităţilor „în societate are loc o tensionare artificială a situaţiei”.
Politologul Vitalie Andrievschi a presupus că „arca de conflict” de la sud-estul Ucrainei poate ajunge până la Transnistria.
„Vedem de unde vine tensionarea. Indiferent de faptul că două regiuni de est ale Ucrainei sunt în stare de război, presa rusă în permanenţă vorbeşte despre sud-estul Ucrainei. Există o astfel de tendinţă, de a crea tensiuni la sudul Ucrainei. Iar acest fapt poate ajunge la Transnistria, poate implica în conflict câteva regiuni ale Moldovei, inclusiv Găgăuzia şi Transnistria. Dar ştiu cu siguranţă că iniţiator al confruntărilor cetăţenilor nu va deveni Partidul Comuniştilor, cel puţin atât timp cât este condus de Vladimir Voronin. Dar sunt şi alţii… De exemplu, există un personaj (nu-i voi menţiona numele), care fuge pe la Făleşti şi Bălţi şi împarte bani, făcând declaraţii. Acest subiect poate oferi motiv pentru a începe un conflict. Nu există garanţii că Moldova nu va lua foc ca şi Ucraina”, a spus expertul, menţionând că până la aniversarea a 70 de ani de la Victorie (mai 2015 – „I”) Moldova, cel mai probabil, va ajunge fără probleme.
Fostul ambasador al Moldovei în Germania, politologul Alexandru Burian, a amintit că la sud-estul Ucrainei acum se luptă nu populaţia paşnică, ci în mare parte militanţi ce au trecut prin Cecenia, Abhazia, Karabah, Transnistria şi alte „puncte fierbinţi”.
„Nu exclud posibilitatea că ei pot apărea pe neaşteptate în cel mai neaşteptat loc, să spunem, în Găgăuzia sau Transnistria. Şi aici este extrem de important rolul autorităţilor. Chişinăul oficial trebuie să păstreze o poziţie cât mai neutră posibil faţă de părţile implicate în conflict, precum şi să nu se implice în proiecte „împotriva cuiva”. De asemenea, este necesar dialogul autorităţilor cu regiunile”, a
spus fostul diplomat, fiind convins că Rusiei la această etapă nu îi este convenabil să se implice în acţiuni militare în Transnistria cum „o prezic unii experţi”.
Politologul Nicolai Ţveatcov, de asemenea, consideră că „în Moldova nu există temeiuri pentru un conflict serios sau război”.
„Da, societatea este dezbinată, există diferite opinii. Dar noi nu avem regiuni atât de diferite ca esenţă ca în Ucraina. La noi aproximativ componenţa populaţiei este omogenă, ca şi opiniile sunt egal diferite şi la Chişinău, şi la Bălţi, şi în Taraclia”, a conchis Ţveatcov.
Sursa: Infotag