[ X ]
[ X ]
[ X ]
Experţi EPDE: Ați crescut foarte mult la organizarea alegerilor
1 Decembrie

Alegerile parlamentare desfășurate la 30 noiembrie 2014 au fost libere și corecte. La această concluzie au ajuns misiunea de experți a Platformei Europene pentru Alegeri Democratice (EPDE), transmite CURENTUL.

Echipa de experţi a fost  constituită din 17 reprezentanţi ai EPDE – organizaţii obşteşti din Belarus, Georgia, Germania, Rusia, Ucraina, Lituania şi Azerbaidjan. Aceștia au monitorizat procesul electoral din 30 noiembrie 2014.

„Am văzut atmosfera din toată țara, ați crescut foarte mult la organizarea alegerilor. Noi facem o comparație cu alte alegeri, precum cele din Federația Rusă, România, care a avut loc recent, dar și în alte țări europene”, au precizat ei.

Experții au enumerat mai multe aspecte pozitive ale scrutinului, printre care: participarea unui număr mare de candidați independenți, numărarea paralele a voturilor, aplicarea ștampilei în buletin. Cît privește partea negativă, experții au enumerat înlăturarea unui concurent electoral din cursă,  problemele tehnice, lipsa de transparență financiară, modificarea listelor electorale înainte de alegeri cu 7 zile.

Andriana Cheptine 

Inapoi la arhiva noutaților