Uniunea Europeană ar putea să aibă o abordare diferenţiată faţă de Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de Victor Chirilă, director executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), care a vorbit în cadrul unei conferinţe de presă despre noua Politică Europeană de Vecinătate şi impactul acesteia asupra parteneriatului Republicii Moldova cu UE, transmite CURENTUL.
Potrivit acestuia, noua politică de vecinătate a UE este un semnal pentru autorităţile centrale ale Republicii Moldova.
„În ultimul an, RM demonstrează o totală lipsă de voinţă politică pentru a implementa reformele asumate. UE dă de înţeles că nu va face mai mult decît doresc statele membre ale politicii de vecinătate. UE ar putea să aibă o abordare diferenţiată, flexibilă faţă de RM. UE este determinată să extindă aria de angajamente cu ţara noastră. UE are destule experienţe pentru a ne ajuta ca să ne consolidăm securitatea internă şi externă a ţării noastre. Este necesar să avem nişte priorităţi clare, ce dorim să facem mai departe. Pentru anul viitor este necesar ca administraţia centrală şi societatea civilă să iniţieze discuţii largi cu privire la subiectul integrării europene a Republicii Moldova. Perioada romantismului în relaţia noastră cu UE a trecut. Este important să ne mobilizăm la nivelul întregii societăţi”, a declarat Chirilă.
Totodată, Victoria Bucătaru, director de Programe APE, a menţionat că, prin noua politică de vecinătate, UE are drept scop promovarea deplină a Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei în Comunitatea Energetică Europeană.
„UE atrage atenţie şi sistemului educaţional. UE pune accent pe încurajarea mobilităţii studenţilor şi a cadrelor didactice. UE a angajat sume importante pentru stabilizarea situaţiei din ţările din vecinătate. În următorii ani, Republica Moldova va primi 746 milioane de euro în acest sens”, a conchis Victoria Bucătaru.
Adrian Platon