Experții din R. Moldova consideră că modul în care se vor desfășura alegerile din 30 noiembrie, 2014, depinde nu doar de Comisia Electorală Centrală (CEC) și politicienii antrenați în cursa electorală, dar și de cetățenii R. Moldova. Această idee a fost enunțată astăzi, în cadrul dezbaterii publice „Cadrul de reglementare şi asigurare a alegerilor parlamentare 2014: garanţii, inovaţii, provocări şi pericole”, transmite CURENTUL.
Vicepreşedintele CEC, Ştefan Urîtu a spus că, alegerile din acest an sunt puțin mai neobișnuite, iar CEC, grație unor schimbări, a devenit și mai independent și mai imparțial. În context, Urîtu s-a referit la faptul că, clădirea instituției a devenit proprietate a CEC, bugetul este stabilit deja de Parlament, finalizarea elaborării registrului de stat al alegătorilor, tehnică modernă, etc.
Ștefan Urîtu a mai spus că, alegerile vor fi libere și corecte doar dacă toți vor dori acest lucru.
„Ori cît de mulți jandarmi nu am pune la stînă, dacă nu se dorește, lupul oricum va mînca oaia. Sunt și pericole dar trebuie să le prevenim”, a specificat Ștefan Urîtu.
Totodată, expertul permanent al proiectului, Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan a menționat că, CEC s-a bucurat de o susținere vastă internațională, iar nivelul la care a ajuns astăzi, este rezultatul unei munci de 20 ani, ceea ce transmite sentimente de optimism.
„Singura problemă care există ține de voința poporului, dar și a legislatorului, a subliniat Boțan. Expertul a precizat că o problemă care există ține de pragul electoral prea mare pentru unele partide mici, dar și care descurajează formarea unor blocuri electorale.
La rîndul său, Mihail Sirkeli, director executiv al Centrului de Tineret „Pligrim-Demo” din Comrat a afirmat că, pentru a organiza alegeri libere și corecte nu depinde totul doar de CEC și organele respective, dar și de politicieni, cît și populație.
„Sunt două probleme mari: finanțarea campaniei electorale și reflectarea de către mass-media a campaniei electorale. Nu s-a modificat Codul Electoral, asta înseamnă că nu este voință politică de a schimba regulile de joc, iar chiar dacă vor vota oricum nu influențează această campanie electorală”, a spus expertul.
Andriana Cheptine