[ X ]
Expert: Pe parcursul anului 2015 va fi o schimbare a politicii UE faţă de RM
13 Ianuarie

Parteneriatul Estic (PaE) va fi reformat în acest an, însă nimeni nu ştie ce va însemna noua politică de vecinătate a PaE. De această părere este expertul IDIS „Viitorul” Corneliu Ciurea, care a realizat o analiză la comanda Asociaţiei pentru Politică Externă, transmite CURENTUL.

„Ignorarea factorului geopolitic ar fi o problemă. Dar observăm că acesta este inclus în acest proces de reformare. O altă critică adusă ar fi insuficienţa diferenţierii între state. Este bine de propus diferite modalităţi pentru participarea fiecărei ţări în cadrul PaE. Nu există o politică unitară, care ar putea fi numită politica PaE. UE nu are o politică clară pentru toată regiunea, dar pentru fiecare ţară în parte. Trebuie să se găsească o politică comună. Fiecare parte are propriile viziuni”, a declarat Ciurea.

În altă ordine de idei, expertul a spus că RM şi cetăţenii ei au salutat semnarea Acordului de Asociere şi Liber Schimb precum şi liberalizarea regimului de vize pentru moldoveni în UE, dar nu trebuie de oprit doar la această realizare.

„Asocierea nu este staţia terminus. Va trebui să urmeze alte faze. Guvernul în exerciţiu ştia acest lucru la sfîrşitul anului trecut şi avea o intenţie clară de a depune o cerere de aderare. Depunerea cererii nu înseamnă implicit aderarea. Acest lucru nu se va produce imediat. Ceea ce se doreşte este de a clarifica condiţii de eligibilitate pentru aderare. Ei nu vor accepta imediat cererea, dar nici nu o vor respinge”, a adăugat Corneliu Ciurea.

Totodată, acesta a menţionat că, în prezent, se creează senzaţia este că guvernanţii nu sînt convinşi că vor depune această cerere pînă la sfîrşitul anului 2015. „Aceştia spun că au un termen de 3 ani în care se poate depune cererea”, a mai afirmat expertul.

Corneliu Ciurea, de asemenea, susţine că, la Summit-ul PaE de la Riga, care va avea loc în luna mai a anului curent, Guvernul RM are intenţia de a obţine o declaraţie potrivit căreia ţările din cadrul PaE se vor asocia şi integra politic. „Asta ar da undă verde etapelor următoare de aderare. Dar va fi greu de obţinut această declaraţie la Summit-ul PaE de la Riga”, a specificat Ciurea.

În cele din urmă, expertul Corneliu Ciurea a punctat că pe parcursul anului 2015 vom asista la o schimbare a politicii UE faţă de Moldova. „UE este din ce în ce mai interesată de problema transnistreană, problema Găgăuziei şi problema integrării minorităţilor etnice”, a conchis expertul.

Adrian Platon

Inapoi la arhiva noutaților