Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) a prezentat astăzi cel de-al III-lea Raport privind procesul de implementare a Acordului de Asociere RM-UE, în cadrul unei mese rotunde, transmite CURENTUL.
În raport au fost incluse datele și principalele concluzii ale evaluării progresului în implementarea Acordului de Asociere RM-UE în perioada noiembrie 2015 – martie 2016.
Expertul IPRE, Iulian Groza a menționat că, în primele 3 luni ale anului 2016 situația din RM e caracterizată de crearea unui nou Guvern, iar mesajele Uniunii Europene – precaute. Ulterior, potrivit lui, după învestirea Guvernului se atestă o revigorare a relațiilor bilaterale.
“Au fost implementate aproximativ 24% din totalul de acțiuni a agendei naționale pentru 2015-2016”, a precizat el.
Iulian Groza a precizat că, provocarea-cheie pentru autorități va fi implementarea în următoarele 8 luni a 1350 de măsuri rămase din 1774. Totodată, el a atenționat că s-a atestat creșterea efortului de implementare a Acordului de Asociere, de la 10,1% la 23,9 %.
În concluzie, experții IPRE au menționat că sunt necesare acțiuni concrete de punere în aplicare a reformelor în domenii-cheie: justiție, anticorupție, domeniul bancar, energie, investiții, etc.
“Acțiunile legislative sunt importante, dar fără voință politică – RM nu va reuși să redobîndească încrederea UE, suportul bugetar nu va fi în acest an, iar obiectivul integrării europene al RM ar putea rămîne doar la nivel declarativ”, a subliniat Iulian Groza.
El a mai spus că, în toamna anului 2016 se va se va negocia o nouă agendă și, astfel, planul național de acțiuni ar putea fi revizuit și unele acțiuni transferate pentru anii 2017-2019.
Cristina Gurez