[ X ]
[ X ]
[ X ]
Expert: Considerăm oportună implementarea semnăturii digitale în cadrul tuturor proceselor de business ale CEC
24 Mai

Comisia Electorală Centrală (CEC) își propune mai multe perspective de dezvoltare a componenței tehnologiilor informaționale ale instituției, în perioada următoare. Despre aceasta a anunțat astăzi, în cadrul unei mese rotunde, expertul Ion Amarfii, transmite CURENTUL.

Este vorba despre implementarea infrastructurii de semnătură digitală.

„Considerăm oportună implementarea semnăturii digitale în cadrul tuturor proceselor de business ale CEC. Acest lucru va permite finalizarea tranziției activității CEC de la procesele tradiționale pe suport de hîrtie – la procesarea exclusivă a datelor și informației în formă digitală. Acest lucru trebuie să fie realizat în paralel cu implementarea unei platforme DMS, care să automatizeze toate fluxurile de lucru ale proceselor de business ale CEC”, a precizat Amarfii.

Totodată, CEC își propune implementarea votului la distanță. „La moment există toate premisele tehnologice pentru a realiza acest lucru. De asemenea, a fost realizat un studiu de fezabilitate privind oportunitatea și constrîngerile tehnologice, organizaționale și legislative în domeniu. Dat fiind faptul că, cel puțin 25% din cetățenii RM locuiesc în afara granițelor țării, asigurarea reprezentativității acestora în cadrul procesului electronic va fi posibilă doar implementînd votul electronic la distanță”, a explicat expertul.

Ion Amarfii a mai spus că, CEC își propune și dezvoltarea și perfecționarea continuă a cadrului de interoperabilitate.

„Acest lucru este necesar pentru reducerea timpului necesar consolidării datelor despre alegători, verificare date despre candidați și excludere solicitare certificate și documente confirmative. În acest sens trebuie implementate mecanisme de schimb electronic de date cu: Autoritățile Publice Centrale, Autoritățile Publice Locale, instituții Bancare, concurenți electorali/partide politice. Astfel, CEC se va concentra, preponderent, pe buna funcționare a proceselor sale de business, fără a fi nevoită să depună efort pentru verificarea datelor sau obținerea de documente confirmative”, a mai spus Amarfii.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților