Ministerul Justiţiei a elaborat recent proiectul de Lege privind declararea averii, intereselor personale, conflictele de interese şi cadourile. Documentul este în faza incipientă, nefiind încă discutat şi examinat în Guvern, transmite CURENTUL.
În cadrul unei conferinţe de presă, expertul Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), Iulian Rusu, a declarat că proiectul de lege vine să completeze cadrul legislativ actual.
„De asemenea lărgeşte subiecţii care sînt supuşi obligaţiei de declarare a averii şi intereselor personale. Un element important este definirea unui set de termeni noi. Legislaţia actuală foloseşte termenii de venituri şi proprietate, în timp ce proiectul de lege oferă un termen nou – avere, care este mai larg şi include şi alte elemente decît venituri şi proprietate”, a declarat Rusu.
Expertul a spus că în noua lege este propusă instituirea unei platforme online.
„La moment se fac în forma scrisă în copie pe hîrtie. Proiectul de lege oferă posibilitatea depunerii acestora în formă electronică. Este un avantaj şi o posibilitate de a valorifica mai eficient resursele umane de care dispune CNI şi respectiv timpul de care dispun funcţionarii”, a adăugat Iulian Rusu.
Totodată, expertul CAPC a identificat o problemă legată de competenţa CNI-ului.
„Această instituţie nu are competenţa de a aproba regulamentul de funcţionare a acestui registru electronic. În lege se spune că de asta va fi responsabil Guvernul. Dacă analizam proiectul de lege cu privire la CNI, vedem că este încălcată independenta acestei instituţii. Ar trebui să existe o careva ghidare din partea Guvernului privind securitatea sistemului şi modul în care se vor accesa informaţiile în acest sistem. Guvernul ar putea să vină cu recomandări de ordin general, însă să lase la latitudinea CNI cum va administra declaraţiile şi va lucra cu ele”, a conchis Iulian Rusu.
Adrian Platon