Republica Moldova are nevoie de o nouă concepție de politică externă, astfel încît să aibă un nivel de credibilitate mult mai mare atît în țară, cît și peste hotare. De această părere este directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă, transmite CURENTUL.
Victor Chirilă a declarat că, 2015 a fost un an dificil pentru RM. ”A fost un an pierdut în termen de reforme, care au fost – fie amînate, fie stagnate. A fost un an extrem de dificil, inclusiv pentru diplomația RM, în termen de realizarea intereselor naționale. Cred că, 2015 a arătat limitele actualei politici externe a țării noastre și, din punctul nostru de vedere, a venit timpul să gîndim serios la cum ar trebui să arate politica noastră externă în următorii 10 ani”, a precizat Chirilă.
Potrivit lui, furtul bancar, criza politică, corupția endemică din instituțiile țării, alienarea clasei politice de la interesele naționale – au deteriorat foarte mult imaginea țării peste hotare.
”RM este văzută tot mai mult ca un risc eminent la adresa securității regionale, iar diplomația moldovenească trebuie să recunoaștem a fost lipsită de argumente solide, convingătoare pentru a promova eficient agenda de politică externă în dialogul cu partenerii săi”, a spus el.
Victor Chirilă a menționat că, RM a pierdut deschiderea și susținerea, aproape necondiționată a UE pentru agenda sa europeană.
”Dialogul cu Germania, partenerul strategic numărul unu din ultimii anii pentru RM, s-a răcit substanțial. Dialogul strategic cu SUA, lansat la Washington, este deocamdată o formă fără conținut. Rolul României în realizarea agendei integrării europene este insuficient valorificat de Chișinău. Relația cu aceasta sunt în continuare lipsite de o agenda ambițioasă care să se ridice la nivelul parteneriatului strategic pentru integrare în UE. Parteneriatul cu Ucraina rămîne insuficient valorificat. Dialogul politic cu Rusia este mai curînd anemic, FR rămîne un partener important pentru RM, economic și chiar politic. Fără Rusia ar fi, practic, imposibil de realizat problema transnistreană”, a adăugat el.
În aceiași ordine de idei, Chirilă a spus că, este necesară o nouă concepție politică externă a RM.
”Eu cred că, concepția de politică externă are menirea să întrunească consensul majorității parlamentare din RM. De asemenea, concepția de politică externă este un instrument eficient de monitorizare de către Parlament a rezultatelor diplomației noastre. De aceea cred, va fi benefic dacă diplomația va reveni la reeditarea acestui document important în cadrul Parlamentului”,a precizat el.
Andriana Cheptine